Közélet

2011.06.23. 17:15

Megszűnik hatvanöt munkahely? Vitatkozós búcsú a közgyűlésen

A városvezetés szerint csupán a minden évben ilyenkor szokásos költségvetés-módosításról volt szó, a szocialista képviselők viszont ennél jóval többet: 65 álláshely megszüntetését emlegették a csütörtöki kaposvári közgyűlés első napirendje kapcsán.

Márkus Kata

– Az előre tervezettnek megfelelően alakul, a beruházások folynak – így kommentálta Szita Károly polgármester a nyári szünet előtti utolsó közgyűlésen, csütörtökön a város idei költségvetésének módosításáról szóló előterjesztést.
– Az ilyenkor szokásos módosításnál azért kicsit többről van szó – hangoztatta hozzászólásában Pintér Attila (MSZP) –, pontosan 65 álláshely megszüntetéséről.

Lamperth Mónika (MSZP) többek közt 14 iskolai takarítói álláshely megszüntetésére hívta föl a figyelmet. – Melytől 24 millió forint megtakarítást remél a város – mondta. – Ráadásul júliusban is számlázni kíván szemétdíjat a KVG Rt. annak érdekében, hogy likvidítási problémáit megoldja. A lakókkal, azzal, hogy ők miként terveznek – hiszen eddig kéthavonta kellett fizetniük – nem foglalkozik a cég.

– A költségvetés teljesítése a tervezettnek megfelelően alakult – mondott ellent Csató László (Fidesz) –, a város pénzügyi helyzete stabil. Tizenhárom éve vagyok képviselő, s ez mindig így volt. Akkor is, amikor a szocialista kormány hihetetlen forráselvonást vitt véghez. Ez alapján nincs erkölcsi alapja az ellenzéknek a szükséges, de nagyon humánus költségvetést kritizálni.

Szép Tamás (Fidesz) körültekintőnek nevezte az álláshely-megszüntetéseket, Szita Károly polgármester pedig nagyobb felkészültséget kért az ellenzéki képviselőktől. Mert mint mondta: a kapott tiszteletdíjat, vagyis a közpénzt szolgálnák meg, ha pontosabban utánanéznek az előterjesztéseknek.
– Az álláshely, nem állást jelent – hangsúlyozta – Állások megüresednek például akkor is, ha elmennek nyugdíjba. Persze van, aki azt kedveli, hogy elbocsát. Van viszont, aki azt a politikát folytatja, hogy megvárja, amíg nyugdíjba vonulnak, s helyettük nem vesz fel másokat. Kaposvár ezt a politikát folytatja.A Kaposvár idei költségvetésének módosításáról szóló előterjesztést végül 13 igen, 4 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogták el a városatyák.
A képviselő-testület döntött ugyanakkor a kaposvári szociális és gyermekjóléti intézmények átszervezéséről is. Az első elképzelés szerint a Liget Időskorúak Otthonába olvadt volna január elsejétől a Bölcsődei Központ, a Szociális Gondozási Központ, és a SzocioNet módszertani központot.
– Ebben az esetben azonban – a most megérkezett minisztériumi állásfoglalás szerint – a SzocioNet elveszette volna módszertani központ státuszát Szita Károly szerint. Ezt elkerülendő a SzocioNet-hez integráljuk az intézményeket, s majd az egyesített központ igazgatói posztjára írunk ki pályázatot – mondta.

Kiadó helyiségek - akár tíz százalékért

Lamperth Mónika
bár az irányt támogathatónak nevezte, mégis nehezményezte, hogy a polgármester felhatalmazást kap a közgyűlés jóváhagyásával arra: pályáztatás nélkül, s akár a rendeletben meghatározott bérleti díj 10 százalékáért is bérbe adhatna nem lakás célú helyiségeket. – Tudjuk, hogy pang a piac – mondta – s lehetséges, hogy valahogy mégiscsak hasznosulnának így az ingatlanok, ám jelzi, hogy baj van. S ez akár tovább szoríthatná lefelé a díjakat.

Szép Tamás és Csató László egyaránt azt vetette Lamperth Mónika szemére, hogy nem jól olvasta el az előterjesztést. – A tíz százalékos bérleti díj kizárólag kulturális, művészeti és közösségi tevékenységekre vonatkozik – mondták –, s átmenetileg 45 napra.

Nyolc év alatt összesen 900 milliárd forint hitelt folyósítottak a programon keresztül. A legfrissebb adatok szerint az idén április végéig több mint 5500 kártya talált gazdára, míg az összes kihelyezett hitelállomány meghaladta a 41,5 milliárd forintot. Gáspár Jánosné, az MKB Bank kaposvári fiókigazgatója szerint a Széchenyi Kártya népszerűsége Somogyban is jól megfigyelhető: csak a kaposvári Széchenyi téri MKB kirendeltség közel 210 millió forint hitelt folyósított a helyi kis- és középvállalkozásoknak a Széchenyi Kártya Programon keresztül az év első négy hónapjában.

Az ősszel bevezetett két hitelfajta közül a Széchenyi Forgóeszközhitel a készletfinanszírozást segíti elő, 25 millió forintos felső határig. A hitellel nem csupán az átmeneti likviditási problémákat hidalhatják át a kkv-k, hanem hosszabb, maximum 36 hónapos futamideje miatt kifejezetten alkalmas forgóeszközök finanszírozására is. Szintén tavaly ősztÕl érhető el a Széchenyi Beruházási hitel, amely a vállalkozások fejlesztéseinek, beruházásainak megfelelő formában, hosszútávon, legfeljebb 10 éves futamidÕre történÕ finanszírozására szolgál, 50 millió forintos felső határig.

Harsányi Miklós -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!