Közélet

2011.06.23. 07:13

Nem árt felkészülni! Így nyaralj a kedvenc négylábúddal

Oltások, állatútlevél, állatbarát szállások, figyelő tekintet - csak a legfontosabbak azoknak, akik állattal indulnak vakációzni.

Jeki Gabriella

Sok somogyi kisállatával közösen indul nyaralni. Mindegy, hogy belföld vagy külföld a cél, az alapvető oltások, kullancs elleni védekezésen túl, fontos néhány szabályt betartani, hogy mi, kedvencünk és a környezetünk is jól érezze magát a hűsítő, forró napokon.
- Valamennyi, az unió tagországaiba utazó kutyáknak rendelkezniük kell egyedi megjelöléssel, ami lehet fültetoválás vagy mikrocsip, valamint állatútlevéllel – mondta Szujóné Ponyi Andrea állatorvos. - Ennek kiállítását és regisztrációját az állatorvostól kell kérnünk, amit nem helyettesítheti más, még az oltási könyv sem.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fontos tájékozódni utazás előtt
[/caption]

Szintén jó tanács, hogy indulás előtt tájékozódjunk az állatbarát szálláshelyekről. Érdemes érdeklődni az adott szállodában, apartmanban. Somogyban például a balatonlellei Viktória Panzió, de a siófoki Hotel Lidó és a Residence Conference & Wellness Hotel is kutyabarát szállásnak minősül. Segítséget a kutyas-szallodak.lap.hu adhat.- Figyeljünk az állat biztonságos utazására; kedvencünk utazhat szállító boxban, melyben fontos, hogy fel tudjon állni és megfordulni, emellett használhatunk úgynevezett eb biztonsági övet is – tette hozzá az állatorvos. - Minimum óránként álljunk meg, hogy kedvencünk el tudja végezni a dolgát, és ne feledkezzünk meg a bőséges és rendszeres vízellátásról.

Soha ne hagyjuk az állatot bezárva az autóban – figyelmeztetnek az állatvédők. A kocsi belső hőmérséklete igen gyorsan felforrósodik, ilyenkor gyorsan hőgutát kaphat az állat. Végül, figyeljünk oda nyaralótársainkra: nem mindenki kedveli a házikedvenceket, ezért tartsuk őket biztonságban, lehetőleg pórázon, magunk mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!