Közélet

2011.06.30. 16:22

Ötmilliárd forintból hálózzák be Nagyatádot és környékét

Kilenc település húszezer lakójának életminősége javulhat: elnyerte végső formáját, így csütörtökön benyújthatták azt a pályázati dokumentációt, amely Nagyatád és környéke szennyvízcsatorna-hálózata, valamint a város szennyvíztelepének fejlesztési terveit tartalmazza.

Varga Andrea

Ormai István polgármester elmondta: mindehhez jelentős összefogásra volt szükség. Az elmúlt másfél évben teljesítették a pályázati rendszer második fordulójához vezető feltételeket, többek között elkészültek a műszaki tervek, a megvalósíthatósági tanulmány, beszerezték a hatósági engedélyeket. Száznyolc kilométer hosszú csatornahálózatot terveztek, amelyben 27 átemelő van. Három irányból érkező főág (Háromfa-Bakháza-Tarany-nagyatádi kivadári városrész, illetve Rinyaszentkirály-Görgeteg-Lábod, valamint Kutas-Ötvöskónyi) szállítja a szennyvizet a szennyvíztisztító telepre, amelyet bővítenek, korszerűsítenek.

– A pályázat kedvezményezettje a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás, amelyet 9 település alkot, s kötődik a másik szervezethez, noha az önálló, a Rinyamenti Közmű Társulathoz. Utóbbi szervezeti keretet ad a rácsatlakozóknak – mondta Ormai István. A háromezer potenciális háztartást tekintve egyébként 75-80 százalékos a lakossági támogatottság.A hálózatra való csatlakozás ingatlanonként 260 ezer forintos hozzájárulást kíván, ezt lakás takarékpénztári konstrukcióban is elő lehet teremteni: havi 1950 forint befizetésével 100 hónap alatt 195 ezer forint gyűlik össze, amit 30 százalékos állami támogatás egészít ki a szükséges összegre.
Megtudtuk: a szennyvízprogram bekerülési költsége 4,985 milliárd forint, 84 százalékos a támogatás, és az EU önerő alapból remélnek még pályázati forintokat. A támogatási döntést követően 2012 első negyedévében megkezdődhet a beruházás, amelynek várható befejezése 2014.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!