Közélet

2011.06.15. 11:33

Szétszakította a siójuti körjegyzőséget a hivatali sikkasztás

Balatonszabadi kiválik a Siójuttal közös körjegyzőségből – a település képviselő-testületének döntése mögött a 2006-ban kipattant siójuti hivatali sikkasztásos ügy áll.

Fónai Imre

Öt igen és egy nem szavazattal döntöttek a balatonszabadi képviselők a körjegyzőség fölmondásáról. Portálunkon nemrég már előre sejtettük ezt, amikor a két település képviselői nem jutottak egyezségre a körjegyző menesztéséről. Emlékezetes, hogy Némethné Vincze Mára másodrendű vádlottként hanyag kezelés miatt tíz hónap fogházbüntetést kapott a 2006-ban kipattant siójuti hivatali sikkasztás folyományaként, két évre felfüggesztve. A jogerős ítélet azonban mentesítette az első fokon még megítélt hivatalvesztéstől.

Molnár Árpád balatonszabadi polgármesternek a körjegyző felmentéséről szóló indítványát néhány hónapja a szabadi testület megszavazta, a siójuti nem. Közös egyetértés kell azonban, s már akkor valószínűsíteni lehetett: Balatonszabadi olyan módon „szabadulhat meg” hivatalvezetőjétől, ha kiválik a körjegyzőségből, mert akkor megszűnik a körjegyző munkaviszonya és új pályázatot lehet kiírni Balatonszabadi önálló jegyzői posztjára.

– Több alkalommal kezdeményeztem Némethné Vincze Máriánál, hogy váljunk el békében, mondjon föl, levonva a bírósági ítélet konzekvenciáit, de nem jutottunk egyezségre – mondta Molnár Árpád balatonszabadi polgármester. – Így azonban túlságosan jól nem fog járni, hiszen bár végkielégítés illeti meg, de illetménye a 98 százalékos különadó hatálya alá tartozik. Közel négyezer ember érdekeit előrébbre valónak tartottuk egyetlen eggyével szemben, ezért döntöttünk úgy, hogy fölmondjuk a körjegyzőséget. Siójuttal, a falubeliekkel ettől függetlenül fennmarad a jó viszonyunk, szomszédokként továbbra is lesznek közös teendőink. Anyagilag Balatonszabadi nem jár se jobban, se rosszabbul, de ez a döntés nem is a pénzről szól. Január elsejéig lesz idő előkészíteni az önállóvá válást és addig új jegyzőt is találhatunk pályázat útján.

Krisztin Endre siójuti polgármester azt mondta: nincs hivatalos információja a szabadi döntésről – azaz nem látta még írásban a határozatot –, de nyilvánvaló, hogy településének lépnie kell, hiszen önálló hivatalt nem tud fenntartani.Bár a siójuti polgármester nem volt túl bőbeszédű, megtudtuk a faluban, hogy a szabadiak lépése senkit sem ért váratlanul, s már történtek „puhatolózó tárgyalások” arról, hogy a kisközség melyik körjegyzőséghez csatlakozhatna. Úgy tudjuk, Siófok és Ságvár maradt képben, s arról is hallottunk, hogy utóbbi azért lenne kedvezőtlenebb megoldás a siójuti faluvezetésnek, mert ez esetben bizonyos, hogy megszűnne a hivatal, vagyis saját ügyintéző helyett Ságvárról járnának ki megadott időpontban a hivatali szakemberek. Ez utóbbi információt Kecskés Gábor ságvári polgármester sem tagadta, s azt sem, hogy „félhivatalos” megbeszéléseket már folytattak a témában.
– Szívesen vesszük Siójut közeledését, egyébként is határosak vagyunk a reptér területe által – így Kecskés. – Legyünk minél többen egy hivatalon belül, annál biztosabb  a jövőnk, mi így gondoljuk. Ennek érdekében egyébként már Nagyberényt is megkerestük, felvetve, hogy csatlakozzon a körjegyzőségünkhöz.

Balázs Árpád siófoki polgármester érdeklődésünkre azt mondta: kistérségi ülésen már szóba került Siójut témája, s abban maradtak, amennyiben hivatalos megkeresés érkezik, arra hivatalos formában választ fognak adni.

A juti ara - a szerző kommentárja

Siófok, Balatonszabadi, Ságvár, Ádánd, Nagyberény – a formálódó önkormányzati törvény koncepciója (és valljuk meg, az ésszerűség) mentén kis körön belül valóban túl soknak tűnik az önálló jegyző. Siójutot éppen ezért nem annyira csábos, mint inkább kényszerből eladósorba került menyasszonyként most egyszerre többen is csábíthatják, mert bárhová csatlakozzék, annak a pozíciója erősödik. Kivétel ez alól Siófok, hiszen a városnak nyilván nem oszt, nem szoroz eggyel több vagy kevesebb település, de például Ságvárnak határozottan presztízskérdés lehet hogy három vagy éppen négy, esetleg (Nagyberénnyel együtt, mely aligha őrizheti meg önálló jegyzői hivatalát a maga 1400 lakosával) öt települést fog össze. Ahogyan az ottani polgármester mondta: minél többen vannak, annál biztosabb a jövőjük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!