Közélet

2011.06.11. 14:06

Szezonnyitás a Balatonon, ismét Siófok lett a Nyár fővárosa

Az idén Gelencsér Attila volt a kulcshozó, a Somogy megyei közgyűlés elnökére, országgyűlési képviselőre bízta a vidékfejlesztési miniszter, hogy átadja a Nyári főváros aranyozott kulcsát Balázs Árpád siófoki polgármesternek szombaton délelőtt a hajókikötőben.

Fónai Imre

Visszavonhatatlanul itt a nyár, ezt nem csak a szombattól hétfőig tartó siófoki Pünkösdi szezonnyitó mondatja velünk, hanem a megélénkült forgalom is, szombaton ugyanis már nehezen lehetett közlekedni Siófokon.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kálmán-plaketett vehetett át Kerényi Miklós Gábor, színidirektor
[/caption]

A hagyományoknak megfelelően tarka felvonulással vette kezdetét a program, de még előtte Kerényi Miklós Gábor színidirektor, rendező vehette át a Millennium parkban a Kálmán-plakettet.

Hölgy hajtó, hölgy segédhajtó, mögöttük a hintóban két férfi, Gelencsér Attila és Balázs Árpád, valamint két, matrózruhás apróság. A vasútállomás előtti parktól a kikötőig tartó menet élén cigányzenészek játszottak, amikor leértek a hajóállomásra, éppen azt húzták, hogy „Lakodalom van a mi utcánkban”. Cserkészek vitték a nemzeti lobogót és Siófok zászlaját, a hintó mögött pedig a helyi rádiótávírászok és a kerékpárosok zárták a korábbi évekhez képest rövidebb sort.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kulcs átadása
[/caption]

A Balaton felhőtlen öröm, a Balaton aranyhíd, meg szétszakított családok valahai találkozóhelye – néhány idézet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ünneplő közönségez intézett leveléből, amit Gelencsér Attila olvasott föl. A somogyi közgyűlési elnök egyébként hangsúlyozta, hogy a 330 ezres Somogyország üdvözletét is hozta. De vissza Fazekas miniszter soraihoz, aki arról is írt, hogy „az elmúlt két évtizedben a Balaton sokkal kevesebb figyelmet kapott, mint amit érdemelt volna, s fontos, hogy a Pünkösdi szezonnyitó ne csak pünkösdi királyság legyen, hanem egy új korszak nyitánya a Balaton történetében.”A kulccsal azt a jelképes ajtót nyitjuk ki, mely mögött a balatoni nyár van – ezt már Balázs Árpád siófoki polgármester mondta, majd úgy folytatta:
– Lehetőség a Nyár fővárosa cím, de még inkább felelősség. Nagy teher nyomja a vállunkat, de mi ezt szeretjük, vállaljuk. Az ország kirakatának, pihenőhelyének olyan színvonalú kezelése a feladatunk, hogy valóban pihenhessen, felfrissülhessen, aki megérdemelt szabadságát eltölteni jön ide. Siófok, a Balaton a könnyű szórakozásnak, a kultúra vidámabb ágának az otthona. Mi azért fogunk dolgozni egész nyáron, hogy aki pihen, az a lehető legjobban érezhesse magát és elégedetten térhessen haza. Ezért fontos a bizalom, amit a kulcs jelképez és mi élni kívánunk e bizalommal.

A szezonnyitó keretében Pro Tourismo-díjat kapott négy helybéli vállalkozó, Juhász László, Lukácsik László, Martzy Mariann és Zsolnai Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!