Közélet

2011.06.04. 21:45

Trianon után is talpra tudott állni a magyar

Szegény magyar nép, hol a régi dicsőség? A dal betöltötte a kaposvári Berzsenyi parkot.

Nagy László

Messzire hallatszott, csakúgy mint az azt követő kérés: adjátok vissza a hegyeimet! Jóllehet mindkettő megválaszolatlan maradt ezúttal is, de legalább ma már szabadon kimondható, hogy fáj. A trianoni dekrétum 91. évfordulója alkalmából, a nemzeti összetartozás napján sok kaposvári jött el a Trianon emlékműhöz, hogy meghallgassák, ahogy az ország szétdarabolása miatt érzett keserűséget a Déryné Vándorszíntársulat tagjai este fél nyolctól nyolcig kimondják helyettünk, s elhelyezzenek néhány szál virágot az emlékmű előtt, élükön Szita Károly kaposvári polgármesterrel, Gelencsér Attila megyei elnökkel és Juhász Tibor kormánymegbízottal. – Hosszú évek kihagyását kell pótolnunk, hiszen több évtizeden át csak halkan lehetett az országban beszélni Trianonról – mondta Szakály Sándor történész. – 1920-ban egy olyan diktátumot írtak alá, amely az európai nagyhatalomból kis országot csinált, elcsatolva területe kétharmadát. Akkor is megosztott volt ez az ország, de abban mindenki egyetértett, hogy Trianont el kell utasítani.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nemzeti összetartozás napját ünnepelték Kaposváron
[/caption]

A megcsonkított és szétvert ország ezt követően képes volt fölküzdeni magát 1938-ra Európa középmezőnyébe. Ma ugyanez megismételhető lehet, de ugyanúgy összefogás kell hozzá, mint egykor. A mai napnak nem csak Trianonról, hanem erről az összefogásról is kell szólnia – mondta a történész.
 
A megemlékezés fáklyás felvonulással folytatódott, s még sokáig csengett a fülekben a dal: bármi történjen is, egy vérből valók vagyunk.

Megemlékezés Csurgón

3 és 4 óra között minden elhalkult, a trianoni emlékműnél Csurgón, ahol felvonták az országzászlót, majd az ünneplők átvonultak a felújított Világháborús Emlékműhöz, amelynek turul madár is került a tetejére az önkormányzat és – Soós Gyula képviselő felhívására – civil adományozók összefogásával

A hősök nevének felolvasása után Füstös János polgármester arról beszélt: elődeink a mi jövőnkért is küzdöttek. Ezek a háborúk nem a mi háborúink voltak, a nagyhatalmak játékszereként kerültünk bele. "Trianon megcsonkította az országot, de Magyarország határai addig húzódnak, ameddig igaz magyar lelkek laknak" – idézte Apponyi Albertet.
– A magyar nemzet egy és oszthatatlan – hangsúlyozta Szászfalvi László államtitkár. Ezt tavaly június 4. óta törvény is kimondja, emellett a kettős állampolgárságról szóló- és a most elfogadott alaptörvény is deklarálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!