Közélet

2011.06.28. 07:02

Túl messze a Távol-Kelettől, Kína sem menti meg Taszárt

Kínából nézve ez a kétszáz kilométer nem létezik, Somogynak a különbség óriási: Vas megye nyerheti meg a távol-keleti ország közép-kelet-európai repülőtérfejlesztését és logisztikaibázis-építését.

Balassa Tamás

A végső bejelentés ugyan még nem történt meg, de sajtóhírek valószínűsítik, hogy a kétezer munkahelyet teremtő beruházás Vát-Porpác környékén érhet révbe. Százmillió dolláros befektetésről tudnak a bennfentesek.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök látogatása lázba hozta a gazdaságélénkítő befektetésre kiéhezett magyarországi régiókat. A cargóbázis és a logisztikai területén a légiközlekedési cégeket egyesítő és más ágazatokban is érdekelt Hainan Airlines csoport és a Magyar Tőketársaság Zrt. közötti stratégiai együttműködés szerepel a fejlesztési csomagban. Három nagyberuházás is látókörbe került. A Huawei informatikai óriáscég európai ellátó központ létrehozásáról kötött stratégiai megállapodást, ebben korábbi hírek szerint Pécs is szerepet kap, s az Elcoteq révén százas nagyságrendű munkahelyteremtésre számíthat a város. Szolnokon egy évi 60 ezer tonna kapacitású citromsavgyárat hoznak létre, s megállapodást írtak alá a világítótestek gyártásával foglalkozó Canyi New Lighting európai termelési bázisáról is.

A vasi fejlesztések előkészületeiről annyi ismeretes, hogy arról már a kormányváltás előtt előrehaladott tárgyalások folytak. Némi szünet után egyértelmű lett, hogy a kínai fél, információink szerint a Shanghai Construction Group továbbra is fantáziát lát a nyugati határ melletti reptérben. Az évi 170 ezer tonna légiáruval és 250 ezer utassal számoló tervekről még támogató népszavazást is tartottak a környező falvakban. A mostani kiskapacitású létesítmények helyén 4000 méteres, 60 méter széles kifutópályát terveznek, s a forgalom kiszolgálásához szükséges ingatlanokat. A szombaton szignált kínai-magyar egyezményben a pontos helyszínt nem nevesítették, csak annyiban, hogy a légi-logisztikai platform Nyugat-Magyarországon lesz.

Taszár több mint öt éve állt közel utoljára a kínai hasznosításhoz. Zhu Zushou, Kína magyarországi nagykövetének 2005-ös látogatása is jelezte, a távol-keleti ország gazdasági szereplőit élénken foglalkoztatja az 540 hektáros létesítmény logisztikai hasznosítása. Somogy testvérkapcsolata, Gansu tartomány vezetői ugyancsak érdeklődtek a lehetőségek felől, ezért a Lu Hao kormányzó vezette delegáció tagjai megkapták Taszár marketinganyagát.Később Gyurcsány Ferencet elkísérte kínai útjára Kolber István akkori területfejlesztési miniszter, taszári repülőtérfejlesztési megbízott is. A taszári tervek egyre messzebb kerülnek a repülőtéri hasznosítástól, állapítják meg szakértők, de sokak szerint a sorsa a 2005-ös kapuzárással megpecsételődött. Az ígéretes terveket jelenleg a Balatonnál kell keresni. Balatonszemes nemrég kötött testvértelepülési együttműködést Dongying városával, akik szívesen fektetnének be Európában, érdekli őket a gyógyszállóépítés. Balatonlelle Fuguval tárgyal, melynek következő delegációja már a konkrét befektetési lehetőségek ígéretével érkezik.

Országmarketing őszinte nyitottsággal

Somogy önkormányzata 1997-ben kötött testvérkapcsolati szerződést a kínai Gansu tartománnyal. A főként kulturális és oktatási területen működő kapcsolatban a kínaiak több hónapos gyakornoki ösztöndíj-programot hirdetettek 2006-ban.

Kovácsné Kiss Zita, a megyei önkormányzat stratégiai fejlesztési főosztályának irodavezetője három hónapot töltött Kínában. A világ tizenhét országának 25 tagú csoportjában, egyetlen magyarként tanulmányozhatta a múlt év végén a vezető gazdasági hatalmak egyik legnagyobbjának a működését. Azt mondja, a kínaiak tudatosan alakítják a magukról alkotott képet, s minden idegszálukkal tanulnak.

– A nyitottságuk a legelragadóbb – emlékszik a kínai hónapokra. – Néhány hónap alatt nem lehet mélységében megismerni ezt az 1,3 milliárdos országot. Az internet ismert korlátozását és egyetlenként a záróeseményen megjelenő pártvezetést leszámítva az ideológiai kötődésük alig észrevehető. Az egyetlen angol nyelvű tévécsatornán hallották, az országban tartanak tőle, hogy a gyors növekedésben „lufihatások is vannak”. Ha így is van, messze még a kipukkadás...

Kaposvári és városkörnyéki élelmiszerek mutatkozhatnak be Kínában

A sanghaji világkiállítás magyar pavilonjába kerülhetnek a kaposvári és városkörnyéki élelmiszeripar késztermékei, mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere hétfőn. Az ezer négyzetméteres épületet a tengerparton állítják föl várhatóan fél éven belül. Kaposvár egy éve Magyarországon kötött gazdasági együttműködést Cixi városával, majd ugyanezt megerősítették Kínában is ősszel, a magyar delegáció viszontlátogatásakor.

Szakértőként elkísérte Szita Károlyt a Kométa 99 Kft. ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini is. Ekkor Peking, Sanghaj és a Ningbo szabadkereskedelmi övezet mellett egy élelmiszeripari kiállításon is jártak, s úgy jöttek haza, hogy eltökélt szándékuk a Magyar Élelmiszerek és Borok Központjának létrehozása Kínában. Ez a magyar, s azon belül a kaposvári, városkörnyéki élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek bemutatásához és kínai exportjához járulhat hozzá. Szita Károly a múlt héten egyeztetett kínai partnerével, s elmondta azt is, hogy a magyar kormánynál is közben jártak, hogy a magyar pavilon felől érdeklődő befektető megkaphassa az épületet.

A sanghaji magyar pavilon tartalmát és a beruházás utóéletét eltérő vélemények övezték idehaza. Utólag talán mindenki szívesebben emlékszik az erdőt jelképező, ütemesen fel-alá mozgó nyolcszáz farúdra és a 2,5 tonnás gömböcre, mint az elszámolási vitákra, feljelentésekre. Az épületet az új tartalommal remélhetően jobban veszi és eszi majd a Távol-Kelet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!