Közélet

2011.06.02. 17:24

Visszafogott lapozgatás a könyvhét megnyitóján

A 82. könyvhéten 19 kiadó 380 új kötete jelent meg. Köztük két somogyi szerzőé is.

F. Szarka Ágnes

A finnektől és olaszoktól vettük át 1929-ben a könyvhét a gondolatát, de igazi ünneppé, kulturális hungaricummá nálunk lett. Egyetlen ország sincs, hazánkat kivéve, ahol majdnem minden városban egyszerre, egy időben nyitják meg a könyvhetet – ezekkel a szavakkal köszöntötte Szita Károly polgármester az idei, 82. könyvhetet, ahol 19 kiadó több mint 380 új kötetet jelentett meg, köztük két somogyi szerzőét is:  Mihályfalvi László és Lőrincz Sándor kötete. 

 
A szemerkélő esőben mérsékelt érdeklődés követte az ünnepi könyvhét megnyitóját.
– A könyv kapocs az utókor és a jelen között, a találkozások lehetősége – mondta Witzmann Mihály a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében. – Mindannyiunk feladata és felelőssége, hogy a jövő generációjával megismertessük és megszerettessük a könyvet. Az informatikával terhelt világunkban sem pótolja semmi a papírra nyomtatott köteteket.A könyvhét ünnepi megnyitóján köszöntötték városunk díszpolgárát a 85 éves Fésüs Éva meseírót, és átadták a Megyei és városi könyvtárnak a Somogyország kincse kitüntető címet.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A 82. könyvhéten 19 kiadó 380 új kötete jelent meg.
[/caption]

–  A könyvhét és annak megnyitója, az  ünnepi sorozat pár napra ráirányítja a figyelmet a könyvekre. De jobb lenne, ha egész évben könyvünnep lenne – mondta Fésüs Éva meseíró. – Nagyszerű a technika, a számítógép, de rabjává teszi használóját.

A könyvvel mehetünk akárhova: kertbe, patakpartra, egy kényelmes fotelbe és előttünk van a benne levő világ, a fantázia szabadsága. Gazdagítja a szókincset és erre nagyon nagy szükség van. Esetenként sírni tudnék, hogy miként megy nyelvünk tönkre. Fontos az idegen nyelv ismerete, de ez nem jelentheti az anyanyelvünk korcsosulását.  Minden a gyermekkorban kezdődik, a gyerekek a mesén keresztül ismerik meg a világot a nyelvünket. A mese, a könyv iránytű, az élet sűrűje felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!