Közélet

2011.07.19. 19:02

Beszédes adatok: vezérszónok Lamperth, néma Karvalics

Összesen 183-szor emelkedtek szólásra az idén a Parlamentben a somogyi képviselők. A legtöbbször, 72 alkalommal az MSZP-s Lamperth Mónika kapott szót, míg a kereszténydemokrata Karvalics Ottó néma maradt.

Vas András

Tíz óra, ötvenhat perc, egy másodperc: a tizenhárom somogyi – vagy legalábbis Somogyhoz köthető – képviselő együttesen ennyi időt beszélt 2011-ben az országgyűlésben. A Somogyi Démoszthenész címet közülük Lamperth Mónika érdemelte ki, a szocialista honanyát több mint kétszáznyolcvan percen át hallgathatták társai. A második legbeszédesebbnek a fideszes Heintz Tamás bizonyult, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig frakciótársa, Mátrai Márta állhatna fel. A legtöbbször szót kérő-kapó képviselők listáját is Lamperth Mónika vezeti, 72 alkalommal emelkedett szólásra, közel négyszer többször, mint a második legaktívabb Heintz Tamás és a KDNP-s Rubovszky György. A képet persze árnyalja, hogy Lamperth Mónika frakcióvezető-helyettesként jóval több lehetőséggel bírt legtöbb társánál, igaz, Mátrai Márta és Rubovszky György is hasonló pozíciót tölt be a T. Házban.

A leghosszabb ideig a KDNP-s Szászfalvi László beszélt, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára értelemszerűen az új egyházi törvény vitájában aktivizálta magát a legjobban. Egyszerű honatyaként a fideszes Gruber Attila hallatta a hangját a legtovább, május 17-én hat másodperc híján húsz percig (vezér)szónokolt a lakásszövetkezeti és társasházi törvény általános vitájában. Legalább egy alkalommal negyed óránál többet beszélt Mátrai Márta, Lamperth Mónika és Heintz Tamás is. A Fidesz frakcióvezető-helyettese a határon átnyúló tartási ügyekben a központi hatósági feladatok ellátásáról beszélt az átlagosnál hosszabban, szocialista poszttársa a kormánytisztviselői és köztisztviselői törvény vitájában, míg Kaposvár egyéni képviselője a nevéhez szorosan kapcsolódó dohányzással kapcsolatos törvény esetében.Akadnak persze somogyi honatyák, akik jóval kevesebbszer hallatták hangjukat: jellemző módon az újonc képviselők. A fideszes Berényi László négy alkalommal állt fel, s összesen valamivel több mint húsz percet beszélt, a leghosszabban az új alaptörvény vitájában. Párttársa, Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke mindössze kétszer ragadta magához a szót, emellett egy-egy önálló, illetve nem önálló indítvánnyal jelentkezett – utóbbit Móring József Attilával közösen tette. A kereszténydemokrata honatya került a somogyi megszólalási lista utolsó előtti helyére, ám mivel immáron öt esztendeje az országgyűlés jegyzőjének mondhatja magát, értelemszerűen – posztjából adódóan – jóval kevesebb lehetősége jut a felszólalásokra. Frakciótársának, Karvalics Ottónak viszont nincs ilyen indoka, ennek ellenére Dél-Somogy egyéni képviselője az idén egyszer sem szólalt meg a patkóban. Sőt, a megye Néma Leventéje az országgyűlés megalakulása óta mindössze egyszer, tavaly június tizenötödikén, azaz több mint tizenhárom hónapja hallatta utoljára a hangját.

A somogyi legek

Az elmúlt időszakban a törvénykezésben leginkább a közjogi vonal érvényesült – magyarázta gyakori szereplése okát Lamperth Mónika –, s az MSZP közjogi kabinetjének vezetőjeként én irányítottam a frakció munkáját ezen a területen. Persze ez csak az egyik része az aktivitásnak, hiszen úgy gondolom, akiket megválasztanak képviselőnek, ott kell lenniük az üléseken, részt kell venniük a vitákban, hiszen ezért kapják a fizetésüket. Előfordult, hogy a somogyi képviselők közül egyedül ültem a patkóban. Persze a rengeteg felszólalás jelentős többletmunkát jelent: a kormánypárti képviselők indítványaikat rendszeresen pénteken délután jelentették be, s mivel hétfőn már tárgyaltuk is, szombaton és vasárnap kellett rá felkészülnöm.

A parlamenti felszólalás már a végkifejlet, az igazi munka azt megelőzően folyik – állította Karvalics Ottó, aki az idén egyszer sem szólalt fel a T. Házban. – Bizottsági és frakcióüléseken természetesen ugyanúgy dolgozom, mint a képviselőtársaim, elmondom a véleményem, javaslatokat fogalmazok meg, csak éppen a felszólaló szerepét nem én kapom. Általában azok szerepelnek többet, akik kifejezetten szakértői az adott területnek, a hozzám hasonló polgármesterek ritkábban, hiszen másfajta munkánk is akad. Persze a frakción belül figyelik, ki, hányszor szólal fel, de nincs semmiféle retorzió, ha az ember az üléseken nem szólal fel. A lényeg, hogy a munkáját rendesen elvégezze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!