Közélet

2011.07.26. 13:34

Dínóknak, nem turistáknak való idő - balatoni szezonsirató

Ami sok, az sok. Folyamatos esők az elmúlt napokban, hűvös levegő, 19 fokos Balaton. A balatoni vendéglátósok hangulata is egyre borongósabb.

Fónai Imre

Ilyen időjárásra 1974 óta, amióta vendéglátózom, nem emlékszem – borong a siófoki éttermesek egyik „doyenje”, Tóth László. Sorstársai nevében is beszél, akik egyöntetűen azt állapították meg: az elmúlt szezon időjárása sem fogadta kegyeibe a balatoni idegenforgalmat, sőt, korábban is akadtak borús-esős nyári napok, de ami sok, az sok; folyamatos esők az elmúlt napokban, hűvös levegő, 19 fokos Balaton. S ami a legelkeserítőbb, a rövid távú előrejelzés szerint sem várható lényeges javulás. Idő előtt csomagoló vendégekről, kevés bevételüket számoló és a naptárra aggódva tekintő (már csak három és fél hét a szezon!) parti büfésekről szólnak a hírek. Mert a vendég ma már nem kéthetes nyaralásra érkezik a Balaton partjára, legfeljebb néhány naposra – de csak ha jó időt jelez előre a meteorológia. Kivételek talán csak a wellness szállodák, de az amúgy is „külön kaszt”, onnan nemigen jár ki fogyasztani máshová a turista, mert a kerítésen belül minden a rendelkezésére áll.



– Két jó hétvége, összesen vagy tíz nap, ennyi volt eddig idén a „szezon” – összesít Csák Tamás, aki az aranyparti szabad strandnál működtet büfét és mivel családi vállalkozás, egy egész família éves megélhetése múlik ezeken a napokon. – Ha csak még egyszer ennyi kánikulás nap jönne, az már sokat jelentene nekünk. De erre egyelőre nincs remény, még az is előfordulhat, hogy ezen a nyáron már nem is melegszik fel a Balaton 24-25 fokra. Az tragikus volna, ilyesmire emberemlékezet óta nem volt példa. Nem egy kisebb vendéglátó helynek ez a csőddel lenne egyenlő. Hiszen amúgy is az a jellemző, hogy a bevásárlóközpontokban „tankolnak” fel a fiatalok, aztán este úgy járják az utcákat, hogy kezükben az italos üveg, vagy doboz.

– Se a levegő, se a Balaton nem meleg, főszezonban ilyen tartós rossz időre nemigen volt még példa – állítja Tóth László. – Márpedig Siófok, de az egész déli part strandidőre van berendezkedve, hiába akad sok helyütt látnivaló, ha arra nem „kap” a turista, hozzánk a Balatonért jön, vagy jönne.

Valóban, sorokat a strandok helyett legfeljebb a hipermarket mellett felállított dínós kamionnál látni, vagy a siófoki Galérius élményfürdőben, ami e borús nyári napok során gyakorta bizonyul kicsinek. A hajósok sem igen profitáltak eddig a napok óta tartó strandidő-hiányból. Kovács Miklós siófoki állomásfőnök szerint ha esik az eső, akkor a hajóra sem váltanak jegyet. Kirándulóidő esetén már más a helyzet, így aztán abban reménykednek, hogy a következő napokban élénkül a forgalmuk; esőből kevesebbet jelzett előre a meteorológia, ugyanakkor még strandidő se lesz.

Persze, a szakember szemével nincs semmi rendkívüli az idei nyár időjárásában, a tavalyi viharos, ciklonos május, június után 2011-ben az előszezon volt verőfényes, igaz, ma már azt mondják a vendéglátósok, hogy fordítva tán mégis csak jobb volna. Több havi folyamatos, napbarnító kánikula meg a mi éghajlatunkon amúgy se jellemző, ahogyan Böjti Béla, a viharjelző obszervatórium nyugalmazott igazgatója mondja: akkor ez volna a Szahara...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!