Közélet

2011.07.28. 18:22

Fizetésképtelen lett Csurgó, csődjéről alkudozik a kisváros

Eladósodott, és csődközeli állapotban van Csurgó. Hétszázharminc ember megélhetése, a város jövője a tét.

Varga Andrea

Rendkívüli testületi ülést hívtak össze csütörtök reggel, mert a város 2011 júliusára a teljes fizetésképtelenség állapotába jutott. Azonnali hitelfelvétel szükséges a finanszírozási problémák orvoslására, ám a számlavezető bank feltételt támasztott: akkor ad újabb hitelt, ha olyan (válság) intézkedési tervet dolgoznak ki, amely a költségvetés egyensúlyát helyreállítja. Enélkül az augusztus 31-én lejáró 180 milliós folyószámlahitelt sem hosszabbítják meg.

Noha az ülést számos egyeztetés előzte meg, a nyilvános ülésen is volt adok-kapok rendesen. A városatyák közül ketten nem jöttek el, Laczó János képviselő pedig kijelentve, hogy úgyis nemmel voksolna véleménye elmondása után – miszerint: a testület a hibás a helyzetért, mert minden eléje tett előterjesztést kritika nélkül elfogadott, amúgy meg, ha 50 elbocsátott ember szenved is, de ötezer nem szenvedhet – elment.

Az előterjesztett költségcsökkentésből néhány: a környező települések 13 milliós hozzájárulással tartoznak, amit Csurgó hitelez, ugyanakkor az oktatási intézménynek állományi létszáma, a nem kötelező szolgáltatásaik is túlzás. A városi könyvtár és múzeumnál felmerült az utóbbi bezárása. A bölcsődét áthelyeznék az óvodába, a régi rendelő épületének eladását 125 millió forinttal bekalkulálták. A városgazdálkodási kft.-ben felére csökken a létszám, a képviselők lemondanak tiszteletdíjukról, az alpolgármester fele illetményéről. A polgármesteri hivatalban ötfős létszámcsökkentés; sporttámogatások és segélyek csökkentése. A működési kiadások csökkenése 153 millió, a fejlesztési bevétel növelése 150 milliót hozhat az elkészített intézkedési terv szerint.

Kovács Tamásné címzetes főjegyző kifejtette: az a leépítés, ami lehetetlenné teszi a kötelező feladatellátást, törvénytelen. Legfontosabb az egészségügyi alapellátás, a gyerekek és idősek, valamint a közszolgáltatás ellátása, ami utána jön, nem létszükséglet csődhelyzetben, például fontosabb a villanyszámla kifizetése, mint újságot tudjon venni a könyvtár.

– Szereptévesztésben van a jegyző – reflektált Füstös János könyvtárigazgató és képviselő –, nem az ő tiszte eldönteni, mi fontos és mi nem. Említette még a polgármesteri hivatal aránytalanul kevés megszorítását, és azt, hogy a főjegyző egyik önkormányzati kft.-nek kedvez a családi kötődése miatt. 
Kovácsné ezt visszautasította, utalva a képviselő, aki egyben könyvtárigazgató is, saját intézménylobbijára, ami szerinte nem korrekt, noha törvényileg nem összeférhetetlen. Füstös János egyébként azt is mondta: nem egyforma a közteherviselés, az aljegyző és a főjegyző csak a törvényi minimum fizetést kapjon. Kiderült: azt kapják. 
– Csurgó jövője a tét – hangoztatta Füstös János polgármester. A városban sok hamis információ terjed, de az elmúlt 8 hónapban se képviselő, se lakos, se vállalkozó nem állt elő megoldási javaslattal.Augusztus 3-án nem tud fizetést adni alkalmazottainak az önkormányzat, amúgy összesen 730 fő megélhetése (segélyezettek, közmunkások is) a tét, ez családostól a lakosság harmadát érinti. A kért 270 millióból 85 millió önhiki-t kaptak, ami a megyében a 3. legtöbb, ám hitel-és folyószámlahitelből, meg a beszállítók felé 800 milliós a tartozás. A béreket hónapok óta hitelből fizetik.
– Ez az intézkedési terv általános, de csak az első lépcső, újabbak követik. Csurgó 18 ezer embert szolgál ki, nem sérülhet a feladatellátás és a város járásközponti címre pályázik. Az idők során az eddigi legrosszabb helyzet állt elő, amit közösen kell megoldani, egyébként a legrosszabbra is fel kell készülni – összegzett a polgármester.

Elszámoltatást akar a Jobbik

Elmaradt Csurgón az elszámoltatás – szólalt fel a testületi ülésen Tóth Tihamér, a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi elnöke. Azt mondta: a jelenlegi városvezetés örökségként kapta a 800 millió forintos adósságot. Vizsgálóbizottságot kell felállítani, hogy munkajogi és büntetőjogi felelősségre vonás történjék.
– A beterjesztett intézkedési terv szégyenteljes, nincs benne előremutató intézkedés – így az elnök. Végre ki kell mondani, hogy a Rákóczi általános iskolát be kell zárni, Csurgó nem bír el 3 általános iskolát. Az alsoki óvoda is szükségtelen, és a városi könyvtár 40 milliós költségvetését mi indokolja, amikor nagyatádi könyvtáráé csak 30 milliós? A betervezett ingatlan eladás életszerűtlen. A testület pártpolitikai hovatartozástól függetlenül gondolkodjon!

Állami beavatkozás, rossz szerződések

Horváth József alpolgármester arról beszélt: a tanácsi rendszerből 60 milliós adósságot örökölt Csurgó. 2004-ben csak 10 milliós adóssága volt a városnak, de jöttek a pályázatok, amelyek önrészéhez lelkesen adtak hitelt a bankok. – A jelenlegi intézkedés nem húz ki a bajból, állami beavatkozás szükséges – mondta az alpolgármester.

– Az elmúlt kiadásokkal nem lehet mit tenni – így Simon Mihály képviselő. Rosszul összeállított szerződések, külső cégek erőteljes lobbija miatt előnytelen beruházások is okozzák az adósságot, ezt a csurgói polgároktól vettük el.
– Elmaradt az elszámoltatás – mondta Füstös János képviselő. Ősszel fel kell állítani egy bizottságot, mert úgy tudjuk csak lezárni a múltat, ha tudjuk mi történt korábban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!