Közélet

2011.07.29. 07:20

Kétóránként születnek a kivitelezők az építőipar romjain

Kétóránként alapítanak új építőipari kivitelező céget Magyarországon. Somogyban kétnaponta.

Balassa Tamás

Ha hidat vagy alagutat kívánunk építtetni, ráadásul sürgetősen – belátom, nem egyszerű ezt elképzelni –, akkor is célszerű helyi vállalkozást megbíznunk e teendőkkel. De hogyan akasszunk le gyorsan híd- és alagútépítőt? A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adatbázisa segítségével csütörtöki állapot szerint megtudhattuk: négy építőipari vállalkozás jegyzi tevékenységi körei között 4213 számon a hidak, alagutak építését. Ennél persze létezhet égetőbb kérdésünk is egy építőipari vállalkozással összefüggésben. Például hogy a cég egyáltalán létezik-e, s ha igen, nincs-e felszámolás alatt? Nagyon nem mindegy.

A lánctartozások, bedőlések-bedöntések időszakában munkahelyek sokasága, de akár egy település sorsa is múlhat a kellő időben szerzett, pontos információn.
A cégalapítási és felszámolási eljárások szabályos földindulást indítottak el az elmúlt években az építőiparban, s ezzel együtt rengeteg aknát helyeztek el azok számára, akik még mindig nem adták föl, és építenének. Mert ehhez értenek. Nekik sem elég a kőműveskanál és vinkli hibátlan használata. A lottónál legalábbis nagyon eséllyel valószínűsíteniük kell, hozzájutnak a pénzükhöz. Az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatbázisa, sok egyéb mellett, ebben is eligazíthat.


Kétnaponta alapítanak egy építőipari kivitelezőt Somogyban

Kétóránként alapítanak új építőipari kivitelező céget Magyarországon. Somogyban kétnaponta. Nem a gazdaság dübörög, hanem bedőlt vállalatok tulajdonosai állnak odébb, adósságok romjait hagyva hátra, hogy új alapokra építsenek. Kiskapukkal ez még mindig lehetséges. A piacot viszont egyre inkább aláaknásítva ez a folyamat.

Németh Krisztina, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara szolgáltatási vezetője kérdésünkre elmondta: 44 ezer 805 építőipari kivitelező található jelenleg az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatbázisban, ebből 2091 somogyi. A regisztráció másfél éve kötelező, az adatszolgáltatásra jelenleg a cégalapítást követően öt nap áll rendelkezésre. Az idén az első fél évben 2631 új építőcéget, vállalkozást regisztráltak Magyarországon, ebből 99-et Somogyban.

Megduplázódott a felszámolás alá került építőipari cégek száma a második félévben a tavalyi azonos időszakhoz képest, derül ki az Opten Kft. céginformációs közléséből. Ugyanitt azt olvasni, 1104 felszámolási eljárás indult országosan, s ugyanekkor 1073 végelszámolás kezdődött; ez utóbbinak a száma duplázódott meg. Somogyi felszámolás jelenleg 145 cég ellen folyik, ami nem vethető össze az 1104-es adattal, ami háromhavi indított eljárás országos mennyisége.

A 29. héten 40 hazai építőipari vállalkozás került felszámolás alá a Cégközlöny adatai szerint, ebből kettő somogyi: egy-egy fonyódi és somogyzsitfai. A múlt héten csődeljárás alá került hét cég közül kettő működik az építőiparban, négy az ingatlanfejlesztés- és forgalmazás ágazatban dőlt ki. Végelszámolás negyvenkét céget érint, közöttük nem találtunk somogyit.
A fenti statisztika, bár annak látszik, nem drámai a szakértők szerint, mivel a mérleget le nem adó vállalkozások kényszer végelszámolása húzódik meg a növekedés hátterében. Az aktív hatósági fellépést a szakmai üdvös fejleménynek tartja, mert az ágazat megtisztulásának irányába mutat.

Hernesz János építész, cégtulajdonos tizennégy éve várja, hogy tisztuljanak a viszonyok, de soha korábban nem tartotta annyira ingoványosnak az építőipart, mint most.
– Nagyon észnél kell lenni, s bármilyen furcsa ezt kimondani, akár sok évtizedes baráti kapcsolatban sem szabad megfontolás nélkül belevágni egy kivitelezésbe – mondja az elismert somogyi szakember, aki 2010-ben, az egyik legjobb évében Az év somogyi vállalkozójának választott a rangos kamarai közösség. – Ha elvállalok egy munkát, legalább egy tucat ember és családjaik megélhetéséért is felelősséget vállalok, s ez most minden korábbinál nagyobb körültekintést igényel.

A Hernesz János vezette Átriums e csaknem másfél évtized alatt nem volt veszteséges, mondja kiindulási pontként a tulajdonos, de hozzáteszi, öt évvel őt sem kerülte el egy „fejreállás”. Ekkor régi ismeretségére alapozott, s ez nem jött be. Perre nem ment, mert akin a ráfordítást és a kieső hasznot be kellett volna vasalnia, papíron „nincstelen” volt. Lenyelte a veszteséget, így minimalizálta leginkább azt. Az ágazat helyzet azóta még tragikusabbá vált.
– Katasztrofális a helyzet, s bár a kormány érezhetően próbál segíteni, a gazdaság lábra állítása nélkül a hatás nemigen érezhető – mondja Hernesz János. – A több tízezer munkahelyet fenntartó ágazat mindig is a gazdaság motorja volt, az állami és a magánszektor megrendeléseinek visszaesése miatt ez a motor ma alig megy. Kevés megrendelés, sok csőd.

A kaposvári cégtulajdonos azt mondja, az ágazatot minden kutatás szerint közismerten romboló korrupciót továbbra is nehéz kiküszöbölni. A pályázati kiírások egyre inkább inkorrektek a korrekt vállalkozásokkal szemben. A pénzszűkében legtöbbször az nyer, aki a legkisebb ajánlati árat adja. A nulla eredménnyel vagy veszteséggel dolgozók ideje elhozta a kóklerek idejét is, bár a recesszió legnagyobb szélhámosoknak a táborát erősen megrostálta. Nagy baj azonban továbbá is, hogy maga az állam is 37 milliárd forinttal, egy éve tartozik a szektornak. Ez 12 ezer ember egy évi bére, mondja Hernesz János.– A pályázatoktól távol tartom a cégem s kirázólag a kapcsolati tőkét igyekszem kamatoztatni: a legjobb reklám az elvégzett munka – vallja a vállalkozó. – A partnereim egymásnak ajánlanak, s ebben az adott szó kötelez. Ma nekem sem tartoznak, és én sem tartozom senkinek. Nem könnyíti meg a dolgunkat, hogy a még biztos megrendelők is 30-60 napra fizetnek, de ezt el kell viselni valahogy. Aki azonban belefut egy bedöntött cégbe, akkor garantált a ráfizetés, hiszen a bankok, a hitelezők között általában az kap utoljára pénzt, aki a tényleges munkát elvégezte...
Hernesz János az „építőipar pocsék helyzetében” szomorúnak tartja, hogy kiváló cégek is feladták, s vezetőik kénytelenek voltak visszatérni az állami szektorba, mielőtt rámegy az életük, a családjuk., az egészségük...

Romokban volt az építő élete

Egy Kaposvár környéki festővállalkozónak sokmillió forinttal maradt adósa az elmúlt évről egy építőipari zrt. A kiállított számlák utáni köztartozásokat azonban értelemszerűen nagyon várta az adóhatóság. Az egyéni vállalkozó kilátásai napról-napra romlottak, anyagi helyzete egyre mélyebbre és mélyebbre süllyedt.
– Katasztrofális érzés volt, amikor a házam árverezésről értesítettek – emlékszik a vállalkozó, aki több évtizedet leélt ilyen élmény nélkül. – Az idegrendszerem romokban volt, a napi felszólítások olvasását, az üzemanyaggondokat a családom is megsínylette ebben a nehéz időszakban.
A festőnek néhány hete kifizette a tartozást az építőipari fővállalkozó.
– Perre megyek – mondta csütörtökön. – Az általam fizetett késedelmi kamatokért felelnie kell valakinek. S az is érvágás, hogy elestem a 10 százalékos kedvezménytől a kereskedőnél, aki eddig ennyivel olcsóbban házhoz szállított mindent nekem. Most nehezebb az életem, önhibámon kívül. S még örülhetek, hogy az embereimet javarészt ki tudtam fizetni, hiszen ők az én felelősségem...

Nagy megrendelő volt, még nagyobb adós lett az állam

Az (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) ÉVOSZ prognózisa szerint a 2011. évi országos építőipari termelés értéke 1,70-1,76 milliárd között lesz, s ez az ágazat utolsó jó évéhez, 2006-hoz viszonyítva összehasonlító áron 40 százalékos csökkenést jelent. A szervezet szerint hangsúlyos probléma az ágazat rendkívül rossz likviditási és jövedelmezőségi helyzete, illetve a közbeszerzéseknél az irreálisan alacsony áron történő szerződéskötés gyakorlata. Szakmai körökben a kötelező minimálár bevezetésében látják a megoldást. Romlott a morális helyzet is, a lánctartozások rendezésére pedig nem történtek lépések. A legnagyobb adós egyébként maga az állam az ÉVOSZ szerint. A mintegy 400 milliárdos építőipari lánctartozásban 37 milliárd forintnyi számla kifizetésével állami megrendelők estek legalább hatvannapos késedelembe. A vállalkozók a jó kapcsolat megőrzése érdekében nem pereskednek az állammal, értékel a szövetség.

Amíg lószar van... - a szerző kommentárja

... veréb is akad. Ebbe az egyenes szólásba tömörintette az építőipari visszásságokat a somogyi ágazat egyik sokat látott szereplője. Utalt ezzel pedig arra, hogy amíg 1100 forintos rezsiórabérrel lehet komoly ajánlatot tenni a piacon, addig a nívós, megbízható és minőségi munkának aligha lesz levegője. A tényleges rezsiórabér ugyanis mindeközben Kaposváron 1450, Kaposváron 1600 forint körül van. De amíg sok az eszkimó, és kevés a fóka, addig lesznek mesésen aláígérő cégek is. Akik nyilván fekete- és szürke megoldásokkal is kénytelenek élni, bejelentés nélküli munkavállalókkal, fusimegoldásokkal, sunyianyagokkal, hogy a számlagyári termékeket ne is említsük.

Az istálló ablakán folyik ki az építőipari melléktermék, ezt nem nehéz látni. De ki fog előbb vasvillát ragadni? És aki megfogja, ganézni megy, vagy a szép álmok kergetése helyett inkább a bűnösöket kergeti...

Az istálló ablakán folyik ki az építőipari melléktermék, ezt nem nehéz látni. De ki fog előbb vasvillát ragadni? És aki megfogja, ganézni megy, vagy a szép álmok kergetése helyett inkább a bűnösöket kergeti... -->

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!