Közélet

2011.07.04. 14:31

Lelle és Boglár is emléket állítana Habsburg Ottónak

Balatonlellén és Balatonbogláron is a képviselő-testületek elé kerül várhatóan ősszel, hogy milyen formában állítanak emléket Habsburg Ottó egykori trónörökösnek, az utolsó magyar király fiának, aki 98 esztendős korában hunyt el hétfő reggel.

Füleki Tímea

A politikus és író, a Páneurópai Unió tiszteletbeli elnöke Somogyból a két szomszédos balatoni városnak volt díszpolgára, a címet hatvannál több magyarországi településen kapta meg összesen. Balatonlellén 1996-ban, míg Bolgáron 2001-ben adományozták az elismerést Habsburg Ottónak.
Az utolsó Habsburg trónörökös látszólag a lelleiekkel ápolt szorosabb kapcsolatot, utoljára bő két évvel ezelőtt járt a városhoz tartozó Kishegyen. Kenéz István polgármester és Mandik Enikő akkori jegyző társaságában ebédelt a Konyári-birtokon. Kenéz István polgármester évről évre vendége is volt Habsburg Ottónak, amikor a trónörökös hagyománynak számító módon vendégül látta a vezetőit azoknak a településeknek, ahol díszpolgár volt.

– Egészen biztos, hogy sok magyarországi település megteszi - ilyen módon elképzelhető, hogy Balatonlelle is - azt , hogy valamilyen módon emléket állít a díszpolgárnak. Az egész ország számára egy olyan személyiség volt, akiről büszkén mondhatjuk, hogy kötődött városunkhoz – nyilatkozta hétfőn Kenéz István, Balatonlelle polgármestere.

Ugyanezt fogalmazta meg Mészáros Miklós balatonboglári polgármester is, amikor kifejtette: ősszel dönthet a testület erről.
Az elhunyt még egy szállal kötődött Somogyhoz: a balatonszárszói Almacht Ottó, aki ma Habsburg György elnöki tanácsadója, korábban Habsburg Ottó tanácsadója is volt, ő kísérte a néhai elnököt somogyi útjai alkalmával.



Varga Béla jutott eszébe a környékről

Két évvel ezelőtti és egyben utolsó balatonlellei látogatásakor Habsburg Ottó „Lelle pecsétjével”, a Konyári-féle Loliense-vel koccintott a borásszal a Kishegyen – írtuk meg akkor. Szerkesztőségünknek annak idején arról beszélt: minden magyar embernek feladata van. A környékhez való kötődése kapcsán Varga Béla nevét említette az utolsó Habsburg-trónörökös, s néhány szóban méltatta is az egykori boglári plébánosnak a lengyel menekültek befogadásában betöltött szerepét.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!