Közélet

2011.07.29. 17:07

Újabb hitellel jutott lélegzetvételhez Csurgó

Elfogadta Csurgó intézkedési tervét a város számlavezető bankja – tájékoztatta szerkesztőségünket Füstös János polgármester.

Varga Andrea

A város 2011 júliusára a teljes fizetésképtelenség állapotába jutott. Számlavezető bankjuk feltételt támasztott: akkor ad újabb hitelt, ha olyan (válság) intézkedési tervet dolgoznak ki, amely a költségvetés egyensúlyát helyreállítja. Az intézkedési tervet a képviselők csütörtökön megszavazták, utána a bank elfogadta.

Füstös János elmondta: hétfőn újabb ülést hívnak össze, hogy a képviselők rábólintsanak a hitelszerződésre. Optimális esetben így tudnak augusztusban bért fizetni alkalmazottaiknak. A béreket amúgy pár hónapja már csak hitelből tudják fedezni, ugyanis azok összege 45 millió forint, míg az állami normatíva hozzá csak 20-25 millió.
A bérszámla-hitelkeretet áprilisi testületi döntés értelmében 40 millióról 20 millióra csökkentették. A beszállítók is türelmetlenek, nekik 170 millióval tartozik a város. 

A bank egyébként kérte, hogy az intézményvezetőket is jelöljék meg a végrehajtásért felelősnek. Az elfogadott intézkedési tervben csak keretösszegek vannak, az igazgatók döntenek a személyi- és dologi kiadások csökkentéséről.
Amúgy a gazdasági- és pénzügyi bizottság kiegészítésével fogadták el az intézkedési tervet, miszerint a képviselőtestület kötelezettséget vállal a nem kötelező feladatok felfüggesztésére. Ezáltal sok minden „áldozatul eshet”, így például a városi múzeum abban az épületben, ahol Csokonai élt és tanított. Soós Gyula képviselő azt mondta: méltatlan lenne Csurgóhoz, ha becsuknák.Amúgy éles kritikák is elhangzanak a kialakult helyzet kapcsán, így például Laczó János képviselő azt mondta: a testület a hibás, mert minden előterjesztést kritika nélkül elfogadott. Hozzátette: ha a bank nem szabja feltételként, most sem lépett volna az önkormányzat, pedig lehet, hogy ötven ember szenvedni fog, de ötezer nem szenvedhet.

A magáé fáj

Egymásra mutogatnak az intézmények, hiszen mindegyik a saját megszorítását érzi többnek. Rendszeresen elhangzik a kritika, miszerint túl sokan dolgoznak a polgármesteri hivatalban, és őket érinti legkevésbé a megszorítás. Füstös János polgármester azt mondta: tavaly decemberben új irodastruktúrát alakítottak ki a takarékosság jegyében. A megszorítási csomag részeként öt embertől megváltak, de ez az összeg az idén még nem jelentkezik.
– Sokan dolgoznak a hivatalban különböző pályázati program keretein belül, például a pályázatíró irodán – mondta a polgármester. 2013. január 1-jétől felállnak az új járások, erre Csurgó is szeretne pályázni. A járások kialakítása előtt nem lenne célszerű egyéb intézkedés. A hivatal kistérségi feladatokat is ellát 18 település kapcsán (körjegyzőségi, oktatási, gyámügyi, okmányiroda, építéshatóság). A kistérségi iroda ugyancsak beintegrálódott, de dolgozói a térségi normatívából kapják bérüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!