Közélet

2011.07.11. 07:00

Villanypásztor-labirintus ügyel Don Samura és családjára

Öt borjúval bővült a kaposmérői bölénycsalád, másfél tucat óriási termetű bison legelészik Gelencsér László farmján.

Vas András

Rohan az idő, állapítjuk meg, amikor ismét szembetalálkozunk Samuval. A nyolcéves bikát hat éve láttuk először, három-négyszáz kilós csenevész tinédzserként legelészett a kaposmérői íjkészítő birtokán. Most busa fejű, tonna feletti óriás vet ránk fitymáló pillantást, s mivel látja, nem jelentünk veszélyt a famíliájára, legelészik tovább.
– Fejenként 50-100 kilónyi füvet tömnek be naponta – jegyzi meg Gelencsér László, aki a csorda növekedésével arányosan bővítette birtokát.

Tizenhét hektár áll Buffalo Samu és családja rendelkezésére, komoly villanypásztor labirintus ügyel fel rájuk.
– Ha szabadon járkálhatnának, letaposnák, kifeküdnék a füvet, aztán már nem lennének hajlandóak lelegelni – magyarázza az íjkészítő, aki hat éve Samuval és három tehénnel tette le az idehaza egyedülálló, észak-amerikai bölényekből álló csorda alapjait. Azóta szépen felszaporodott a család, Samu büszke apává, s nagyapává avanzsált – hogy meddig lehet a família feje, még gazdája – pontosabban, mivel vadállatokról van szó, így inkább a tulajdonos – sem tudja.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Villanypásztor-labirintus ügyel Don Samura
[/caption]
– Lassan kitelik az ideje – mondja –, az ifjú bikák is hamarosan felerősödnek a szintjére, már kóstolgatják, és nem árt a vérfrissítés sem. Eddig nem volt gond, friss a vérvonal, meg aztán ott a lengyel példa: a második világháború után kilenc tehén és egy bika maradt, ez a mai európai bölényállomány alapja.

A frissítés szellemében érkezik majd új lakó a birtokra: a nyíregyházi vadaspark bikaborjújáért egy üszőt adott az íjkészítő. Pedig míg a csorda nem éri el a tervezett 35-40 egyedet, nagy kincs a nősténybölény.
– A mostani szaporulatból három üsző lett – int a már több mint 50 kilós borjak felé Gelencsér László. Felajánlja, nézzük meg nyugodtan közelebbről a kicsiket.
– Mondjuk, ez már megugrasztott egyszer – bök az egyik távolabbról, ám annál szúrósabb pillantásokkal minket vizslató bikára, a tehenek viszont nem bántanak.

Felbátorodva indulunk a borjak felé, ám egyszerre, mintha két T64-es motorja dübörögne fel, két anya is morogni kezd. Bár gazdájuk szerint ez a borjaknak szóló hívószó, jobbnak látjuk visszabújni a villanypásztor mögé. Hogy óvatosságunk nem túlzott, egy oldalirányból közelítő bika mutatja, mely kiszúrja a fűbe letett fotóstáskát, s méternyire áll csak meg előttünk.
– Ez bolond, bár nem szokott döfködni – próbálja megsimogatni a fejét az íjkészítő, ám a bölény durcásan megrázza loboncos üstökét. Ha Gelencsér László nem kapja el a kezét, véget is érne vizitünk, s törött csuklóval-alkarral vihetnénk kórházba. A mozgolódásra a többiek is közelebb jönnek, gazdájuk szerint az ilyen csődület extracsemegét szokott jelenteni számukra. Konkrétabban almát, négy-öt perc alatt mázsányit ropogtat el a família...



Ezúttal kissé csalódottan veszik tudomásul, hogy elmarad az uzsonna, néhányan fel is hergelik magukat, némi kapálás után leszegett fejjel egymásnak ugranak, tehén a bikának, a harcféle egy zamatosabb fűcsomóért zajlik. Egy másik bika egy üszőt próbál becserkészni, a hátára is mászik, ám hiába, nem tüzel a tehén.
– Majd augusztus végén, szeptember elején – mondja Gelencsér László. – Akkor ő sem nézi majd ilyen tétlenül – int az eseményekről látszólag tudomást sem vevő Samu felé –, hogy valaki át akarja venni a szerepét. Aktivizálja magát, s elrendezi az egész bandát.
Tisztelettel nézünk Samura. Mintha egy olasz Dont bámulnánk...

Minden porcikája értékes

A bölények szinte minden porcikája felhasználható, húsuk pedig kifejezetten egészséges, az összes nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza megfelelő mennyiségben, gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, B12 vitaminban, szelénben, cinkben, foszforban, emellett remek vas-, B6- és B3-vitamin-forrás. A Kanadai Bölény Szövetség (Canadian Bison Association) adatai alapján a bölényhús kevesebb koleszterint és kalóriát tartalmaz még a csirkénél is.

Tápanyag-összetétel 100 grammnyi húsban

Fehérje (g)

Zsír (g)

Kalória (Kcal)

Koleszterol (mg)

Vas (mg)

B12-vitamin (µg)

Bölény

28,4

2,4

143

82

3,42

2,86

Csirke

28,9

2

158

86

0,6

0,33

Marha

29,8

8

201

86

2,99

2,64

Sertés

29,2

9,6

212

86

1,1

0,75

Lazac

27,3

12,3

206

63

0,34

5,8

forrás: Canadian Bison Association

Címkék#Kaposmérő
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!