Közélet

2011.08.12. 06:52

A hitel szorításában: levegőért kiáltanak az önkormányzatok

Nem a kormány, hanem két önkormányzati tömörülés összefogva egyezkedne a Bankszövetséggel, hogy három évvel halasszák el az önkormányzati devizahitelek tőketörlesztését – nyilatkozta Schmidt Jenő tabi polgármester, a legnagyobb létszámú önkormányzati szervezet, a TÖOSZ elnöke.

Fónai Imre

– A másik önkormányzati szövetség elnöke, Gémesi György még egyéves halasztást javasolt, erre jött ön a három évvel. Miért?
– Egy év semmire se elég – felelte Schmidt Jenő. – Az új önkormányzati törvény életbe lépését eleve 2013. január elsejére ígérik, addig a bankok is kivárnak és nem finanszírozzák az önkormányzatokat, mert nem tudják, mi lesz sorsuk, milyen bevételeik lesznek, ellenben „fogják” a települések vagyonát. Mire beindul az új rend szerinti működés, 2014 lesz, de addig is levegőt kellene venni az önkormányzati szektornak.

– Három év múlva jobb lesz az önkormányzatok helyzete?
– Négy éve arra várunk, hogy jobb legyen, aztán rosszabb lett. Az nem megy sokáig, hogy az aranyon kívül mindenki svájci frankba fektet menekülővalutaként, vagyis nem lesz örökké ilyen magas az árfolyam. Ha pedig a mostanihoz képest csökken, akkor egy önkormányzat dönthet úgy is, hogy az alacsonyabb árfolyamon visszafizeti a hitelét. Jó adósok vagyunk, úgy vélem, korrekt megállapodásra tudunk jutni a Bankszövetséggel. A kamatot és az árfolyam-különbözetet persze a hároméves moratórium alatt is fizetnénk.

– A Bankszövetséggel a kormánynak kéne megegyezni az önkormányzatok érdekében?
– A kormány kinyilvánította, hogy nem lesz önkormányzati konszolidáció. A napokban beszéltem Gémesi Györggyel és abban maradtunk, hogy a TÖOSZ (Települési Önkormányzatok Szövetsége) és a MÖSZ (Magyar Önkormányzatok Szövetsége) összefogva megpróbál egyezségre jutni a Bankszövetséggel. Nem lehet az a cél, hogy a települések sorra csődbe menjenek a magas devizaárfolyam miatt. De persze a szövetségek csak a megállapodás kereteiről egyeznének meg, a többi már az önkormányzatok és bankjaik dolga lenne.

– Lesz erre vajon fogadókészségük a bankoknak?
– Az önkormányzati devizahitel-állomány 600 milliárd forintos, a lakossági ezzel szemben hatezer milliárd forintos. Az utóbbi égetőbb probléma mindenkinek, de senkinek sem lehet érdeke, hogy ilyen súlyossá váljon a helyzet az önkormányzatoknál is.– Azoknál az önkormányzatoknál, melyeknek egy része egy időben „nyakló nélkül” vette fel a hitelt, talán arra számítva, hogy jön majd a Fidesz-kormány és segít...
– Bennünket nem érdekel, hogy melyik település mire vette fel a hitelét. Van az adósság, az adós és aki kölcsönadott, ez tisztán jogügylet. A politikai részét majd „lerendezik” a választók...

– Tab mekkora adósságot „nyög”?
– Nem nagyot. Hatvanmilliós beruházási hitelünkön túl 120 millió van kint a folyószámlahitelből. Utóbbiból, nem titok, a működést finanszírozzuk, amíg a helyi adók és egyéb bevételek be nem folynak. Az elmúlt két évben egyébként 200 millió forint iparűzési adótól estünk el a válság hatására. Kemény megszorításokkal tudtunk csak talpon maradni. A kiadásaink 35-40 százalékét fedezi már csak az állami normatíva. Ha ez nem változik, lehet, hogy jövőre egyes, a működésünkre vonatkozó jogszabályokat, előírásokat már nem fogunk tudni mindenben betartani.

– Mire gondol?
– Arra, hogy nem biztos, hogy tudunk könyvtárost fizetni az iskolában, vagy az előírt számú gyámügyest, okmányirodást. Majd sorállás lesz.

– Vagyis meglehet, jövőre még rosszabb lesz? Hogy lesz így igaz, hogy „rosszabbul élünk, mint három év múlva”?
– Amit az önkormányzatok 2003 óta folytatnak, az közgazdasági nonszensz. Teljesen igaza van a kormánynak, hogy a jelenlegi szisztéma fenntarthatatlan, át kell alakítani. Ennek lesznek vesztesei, sőt, inkább csak vesztesei lesznek, de akkor is meg kell tenni. Mégpedig pénzügyi és nem politikai szemlélettel.

– Zömmel fideszes polgármesterekkel szemben...
–  Egyszer meg kell lépni, akármilyenek a polgármesterek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!