Közélet

2011.08.30. 19:24

Csődmentő érkezik: Szennára tart a piacvezető amerikai Exal

Az amerikai Exal Corporation lehet a csődvédelem alatt álló Szenna Pack csoport vevője, s ezzel a cég megmentője. A cégvezetés pénteken találkozik a hitelezőkkel. Közel az egyezség.

Balassa Tamás

Tovább él a remény a Szenna Pack csoportban, amivel a 25 éves céget, s vele mintegy 150 dolgozó munkahelyét meg lehetne menteni. A vállalkozás egy hónapja kért csődvédelmet a székhelye szerinti zalai cégbíróságon, s ezzel elhárította a legnagyobb veszélyt, a felszámolást. A pénzüket, befektetéseiket féltő hitelezőket ugyanis a bizalmatlansági faktor eltántoríthatta volna a tárgyalásos úttól, s a megoldás lehetőségétől. A bestresszelő tőke, s egy várt veszteséget elkerülni vagy legalább minimalizálni kívánó döntés azonban végképp a földre vinne még a szennaiaknál nagyobb múltú és tőkeerejű cégeket is. A Szenna Pack Csomagolóeszközgyártó Kft. és a Szenna Pack Trade Kft. párhuzamosan kért csődvédelmet, s ennek alapesetben három hónapos időtartamára nem indítható felszámolási vagy végrehajtási eljárás. A közüzemi számlákat azonban mindez idő alatt is rendezni kell a jogszabály szerint.

Bierer János, a Szenna Pack ügyvezető a Sonline.hu kérdéseire kedden egyelőre nem kívánt bővebben válaszolni, így sem a hitelezők számáról, sem követeléseik nagyságrendjéről nincsenek adatok. Ezeket szigorúan üzleti titkokként kezeli a társaság, amit az amerikai szakmai befektetőjével, a világ vezető aeroszolos alumíniumpalack-gyártójával kötött titoktartási megállapodás is tartalmaz. Annyi bizonyos, hogy az elmúlt években mintegy 4,5 milliárdos fejlesztéssel bővülő Szenna Pack a hagyományos exportpiac ellenére is térdre kényszerült, amikor megrekedtek a pénzintézeti forgóeszközhitel-csatornák. Két éve még évi 1,9 millió eurós hiteltörlesztési kényszer mellett is növekedni tudtak, ám a fizetési képességeiket végül kikezdték a kezelhetetlen követelések.



A cég közleményben adott tájékoztatást: szeptember 2-én Budapestre várják a hitelezőket, ahol egyezségi javaslatot tesznek. Ezt a közelmúltban az Exallal kötött feltételes megállapodásra alapozzák. Ez a dokumentum hivatott igazolni, amit a közlemény is kiemel: a hitelezők jobban járnak az amerikai befektető tulajdonszerzésével, mint amit egy esetleges felszámolási eljárás során elérhetnének. Az Exal-megállapodás feltétele ugyanakkor, hogy a hitelezőkkel megszülessen az egyezség, a befektetők a tiszta viszonyokban érdekeltek, melyek a termelés mihamarabbi újraindítását nem késleltetik. A Szenna Pack végül időt kér a közleményben, hogy a három hónapos csődvédelem ideje alatt (ez október 20-ig tart) kidolgozhassák azt a részletes javaslatot, mely a „reális hitelezői elvárásoknak” is megfelelhet majd.

A cég ügyének végleges megoldásáig tehát több egyezség van hátra, de a legfontosabb tényező, a tőkeerős befektető előzetes ígérvénye már kézben van. Ez valamelyest megnyugvást jelenthet a dolgozóknak is, akik évtizedekig megtalálták a számításukat Szenna határában. Ennek tudható be, hogy a többség hónapokig fizetés nélkül is türelemmel várt. A kevésbé türelmesek a cégtörténet első szakszervezetében várják a fejleményeket.

Palacknagyhatalom: két kontinens hat országából 1,35 milliárd termék

Az amerikai kontinensen az Egyesült Államokban, Mexikóban és Argentínában, Európában – Exal (Boxal) néven – Franciaországban, Hollandiában és Svájcban van jelen az Exal mint a világ vezető alumínium aeroszolpalack- és alutárcsagyártó társasága. A 2009-es 450 millió dolláros árbevételével a globális piac 25 százalékát uralták. A cég magántőke-alapok tulajdonában van, hét gyárában 1300 alkalmazottal. Összesített kibocsátásuk 1,35 milliárd palack volt. Közép-kelet-európai terjeszkedésük kulcsa lehet a Szenna Pack csoport megvásárlása, amit eközben ki kell vezetni – hitelezői egyezségekkel – a csődvédelemből. Erre a szerkesztőségünknek tett korábbi nyilatkozatát megerősítve jó reményt lát az igazgató, Bierer János. A megegyezés feltételei üzleti titkok. A termelés kedvező esetben tán még az idén újraindulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!