Közélet

2011.08.10. 19:07

Diákok pakolnak, hivatalnokok költöznek a múzeumba

Az első közigazgatási iratokkal teli dobozok megindultak szerdán a múzeumépület felé: elkezdődött a megyeháza kiürítése, és a Fő utcai közgyűjtemény belakása, 1984 után ismét.

Balassa Tamás

Önkormányzati dolgozók költöznek össze muzeológusokkal. Ez is a somogyi újjászervezés milliárdos takarékossági, ésszerűsítési csomagjának a része, amire a költségvetés szűkössége szorítja a megyei önkormányzatot. A közigazgatás középszintje országszerte válságos állapotban van, s amint számos település, úgy közülük is egy – Heves – már feladta a likviditási egyensúly megtartásának idegőrlő bűvészmutatványát: ott „csődbiztos” felügyeli a gazdálkodást.

Somogyban, úgy tetszik, kitart a gazdálkodásvédő lendület az önkormányzati törvényig, mely a várakozások szerint az intézményrendszerrel együtt az adósságot is elviheti a megye számláiról. A megye várhatóan területfejlesztő lesz, s most egy olyan saját fenntartású múzeummal költözik össze, aminek a fenntartása elképzelhetően az államra vagy annak képviselőjére, a kormányhivatalra száll.Mindez egyelőre bizonytalan, de ami biztos: csaknem harminc év után ismét a volt vármegyeházán, a mai Rippl-Rónai Múzeum épületében ülésezhet a megye közgyűlése szeptembertől. Vörös Tamás, Somogy megye főjegyzője szerdán elmondta: a közbeszerzési eljárást követően a Fő utca 101-es kincstárépületben már kétharmados a felújítási-átalakítási munkák állása. Ide a muzeológusok, régészek, restaurátorok költöznek a múzeumból, három szintet belakva. Ezzel lehetővé vált a megyei önkormányzati hivatalnokok költözése, a stratégiai és a humán főosztály még ezen a héten a múzeumba teszi át a székhelyét. Ebben a feladatban diákmunka-szervezeti fiatalok dolgoznak.

A múzeum informatikai és elektromos hálózatának, valamint a szerverszobának a kiépítése rövidesen befejeződik. Mindösszesen 195 millió forintot szavazott meg a költözésre a közgyűlés, aminek a gyors megtérülésével, és utána folyamatos megtakarítással számolnak. Ezt a kormányhivatali megegyezés teszi lehetővé, hiszen a megyeházát területi szakigazgatási szervek lakták-lakják be. Ahogy elfoglalják a házat, úgy írják az új bérleti szerződéseket ez évre. A jövő évi bérleti vagy lízingmegállapodást rövidesen megkötik, tájékoztatott Vörös Tamás. Szeptemberben az elnökség is elköltözhet a múzeumépületbe, s ekkor már csak a gazdálkodási, volt kincstári szervezet marad hátra; utóbbiak a Fő utca 101-ből érkeznek a megyeházára. A Csokonaiban marad még a városi tévével közös reorganizáció előtt álló megyetévé, a labdarúgószövetség és a kisebbségi önkormányzatok; utóbbiak elhelyezése is megoldásra vár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!