Közélet

2011.08.26. 14:05

Kulcsos ház lesz a múzeumból, Csurgó beleremeg a törlesztésbe

Dönteni kell Csurgón: érdekek sérülnek az intézkedések nyomán, vagy megindul az adósságrendezési eljárás.

Varga Andrea

Itt már bűvészmutatványra van szükség, óhatatlan, hogy érdekek sérülnek. Volt 8 év, illetve 20, amikor folyamatosan lehetett volna meghozni döntéseket, most már nincs mit tenni: gyorsan kell intézkedni – mondta Füstös János polgármester a csurgói testületi ülésen annak kapcsán, hogy elkezdődött az önkormányzat megtakarítási csomagjának kibontása, vagyis lépésenként tárgyalnak az egyes megszorításokról. A polgármester azt is mondta: kevésen múlt, hogy augusztusban nem tudott fizetni az önkormányzat 720 embernek.

A számlavezető bank súlyos feltételeket támaszt, de eddig nem volt ellenükre a nyilvános ülés. Most azonban már zárt ajtók mögé kellett vinni a városatyáknak a folyószámlahitel emelésről és munkabér hitelkeret módosításról szóló előterjesztést. 

Az ülésen egyébként a közoktatást érintő költségcsökkentő intézkedéseket vették leginkább górcső alá: másfél órán át tárgyalták. Kiderült: az alapfokú művészeti oktatás jövője bizonytalan. Jelenleg 20 milliót tesz hozzá a város az állami normatívához. Ha ennek legalább felét nem tudja az idén maga kigazdálkodni az iskola, akkor kétséges a folytatás. A Humbold Pedagógiai Intézet jelenlévő közoktatási szakértője erre úgy reagált: nem fog menni... A kistérségi többcélú társulásnak adnák át a nevelési tanácsadót, az óvodában pedig újabb egy csoport szűnik meg, noha februárban már megszűnt egy. Szorgalmazzák, hogy fiatalabb tanerő dolgozzon, harmadik osztályban nem lesz informatikaoktatás, ahogy a szakkörök is kétségesek.

Az előterjesztésben még az is szerepelt: tervek szerint az iskolák december hónapra rendkívüli szünetet rendelnek el. A szakértő elmondta: idővel megkerülhetetlen, hogy a Rákóczi iskola átköltözzön az Eötvös iskolába. Ha több idő lett volna, már most megvizsgálták volna ennek lehetőségét. Az iskolák kapcsán Pál János képviselő azt vetette fel: elfogadhatatlan, hogy az intézkedésnek áldozatául estek az iskolák „saját” takarítónői, karbantartói, hiszen az olvadó hólé nem várhat a kövön, amíg a városgazdálkodási kft.-től valaki odamegy eltakarítani.

A költségvetési módosítás rendeletében megszavazták, hogy a múzeum kulcsos ház lesz, noha Horváth József alpolgármester felvetette: nincs ember, akit bármikor mozgósíthatnak és szakszerű vezetést ad. Soós Gyula képviselő azt mondta: annyira szegény már nem lehet Csurgó, hogy múzeuma kulcsos legyen.– Szíven ütött a hír, nem tudom mi lesz Apuka képeivel, ha kulcsosház lesz a múzeum – mondta Raksányi Olga, Raksányi Lajos festőművész lánya. Azzal a feltétellel adtuk át a gyűjteményt a múzeumnak, ha kiállítják és látogatható lesz.

A polgármester a testületi ülésen egyébként ígérte: keresik a múzeum megmentésének lehetőségét. Az épület abban az épületben működik, ahol Csokonai tanított. Jelenleg itt van a bormúzeum is, amúgy nyolcezer tárgy, háromezer fotó, háromezer könyv. Hadik Magda szobrászművész hagyatékának jelentős részét ideadta, ahogy Soltra Elemér érem-és festőművész is számos alkotását. 
Csurgón az is elhangzott: ötmillió forintnál (amit pénzben megtakarít) többet veszít a város, ha gazda nélkül marad a múzeum.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!