Közélet

2011.09.16. 16:14

A gravitáció után a gazdasági nehézségeket is le kell győzni

Katonai tiszteletadással emlékeztek pénteken Kaposváron Petróczy Istvánra, a repülővilág kiemelkedő alakjára. Száz évvel ezelőtt, a mai Berzsenyi park helyéről szálltak fel az Osztrák-Magyar Monarchia repülőgépei és hajtották végre az első katonai repülést. Péntektől emléktábla őrzi az eseményt, és az abban résztvevő pilóták nevét.

F. Szarka Ágnes

Knoll Gyula nyugalmazott repülőezredes, a Magyar Repülőtörténeti Társaság tagja ünnepi beszédében azt mondta: szolgálja ez az emlékünnepség a magyar és osztrák nép barátságát. Álljon itt ez a tábla békében, minden magyar és osztrák pilóta emlékére, hiszen csillagok voltak ők, kik ma is fényesen ragyognak a legendák egén.

– Amikor emléktáblát állítunk, akkor emlékezünk és tisztelgünk – mondta köszöntőjében Szita Károly polgármester. – Egy olyan ember emléke előtt tisztelgünk, aki az Osztrák-Magyar Monarchia repülőezredeseként is kötődött Kaposvárhoz.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Katonai tiszteletadással emlékeztek Petróczy Istvánra
[/caption]
Mihael Zimmermann, Ausztria nagykövete magyar nyelvű köszöntőjében elmondta: ma a gazdasági, pénzügyi problémák közepette ugyanolyan bátor összefogásra van szükség, mit annak idején pilótáink részéről. A mai évforduló is kifejezi, hogy milyen nagyszerű közös múltra tekint vissza Ausztria és Magyarország. Meggyőződésem, hogy ugyanilyen, nagyszerű közös jövő elé nézünk Európában is. Ahogy pilótáink legyőzték a gravitációt, úgy kell nekünk legyőzni a nehézségeket.Orosz Zoltán altábornagy méltatta Petróczy István elévülhetetlen érdemeit, aki nemcsak maga volt remek pilóta, hanem keze alól számtalan osztrák és magyar pilóta került ki.
– A felnövekvő generációnak tudnia kell, mit tettek elődei, hogy büszkék legyenek rá, emelt fővel járhassanak. Meg kell ismertetnünk őket elődeik tetteivel, hogy tudják, mit vár tőlük a haza, a társadalom, hogy minek kell megfelelni, mit kell elérni és mit kell túlteljesíteni. Petróczy István emléke alkalom arra, hogy erről beszéljünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!