Közélet

2011.09.14. 07:00

A lányom nélkül soha - apjával élne, de a hivatal nem engedi

A kaposvári Szpál Miklós azt állítja, három év alatt nem sikerült elérnie, hogy nagylánya hazakerülhessen hozzá jelenlegi nevelőszüleitől.

Márkus Kata

Az ügy már a megyei bíróságot is megjárta, ahol azonban helybenhagyták a gyámhivatal határozatát: a kislánynak a nevelőszüleinél kell maradnia. Most a Legfelsőbb Bíróság döntésére vár az apa.

Három éve élek Kaposváron – mondta Szpál Miklós –, előtte Budapesten laktam. Van egy tizenhat éves lányom, aki itt él Kaposváron, hét éve azonban, amikor még Pesten tartózkodtam, különböző okok miatt átmeneti nevelésbe került. Akkor nem tudtam egyedül hagyni a beteg szüleimet a fővárosban. Három éve azonban Kaposvárra költöztem azzal, hogy talán együtt lehet majd a család. Ám hiába kezdeményeztem, nem sikerült a gyermekelhelyezést megváltoztatnom. Bírósághoz is fordultam, annál is inkább, mert korábban, majd a bíróság előtt is kijelentette a kislányom, hogy haza szeretne költözni. Ennek ellenére az ellenem felhozott alaptalan vádaskodások miatt a nevelőszülőknél maradt Gabika. Most a Legfelsőbb Bíróság előtt van az ügy.

Októberben lesz hét éve, hogy a nevelőszüleimnél élek – mondta Velkovics Gabriella –, ahol jól érzem magam, de jobban szeretnék inkább hazakerülni. Most három éve megy a huzavona, szeretnék már hazamenni. Imádok repülni, már többször volt alkalmam kipróbálni. Talán azért is jobb lenne otthon, mert szabadabb lenne az életem, jobban elengednének otthonról – indokolta kijelentését a lány.

Konkrét ügyről a személyi jogok védelme érdekében nem adunk tájékoztatást – reagált megkeresésünkre Tormáné Horváth Ágnes, a kaposvári polgármesteri hivatal gyámhivatalának vezetője. – A gyámhivatal az ügyben szabályszerűen járt el. Döntését a másodfokú hatóság, a Somogy Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala, valamint a Somogy Megyei Bíróság is helybenhagyta. A döntést olyan információk indokolják, amelyek a gyermek védelmének érdekében nem tartoznak a nyilvánosságra – tájékoztatott a gyámhivatal.Megkerestük természetesen a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központot is, mint a nevelőszülői hálózatot a megyében működtető szervet, ahol Troszt Éva igazgató-helyettes azt mondta: intézményünk szándéka minden esetben az, hogy amennyiben a rendszeres kapcsolattartások során szerzett  tapasztalatok kedvezőek, és a vérszerinti család körülményei is megfelelőek, elősegíthessük a szakellátásba került gyermekek mielőbbi hazagondozását. A családba kerülésre történő javaslattétel azonban mindenkor alaposabb előkészítési folyamatot igényel.

A bíróság helyben hagyta a döntést

A Somogy Megyei Bíróságon valóban folyt egy közigazgatási per, amelyben az alperes a gyámhivatal volt – mondta el érdeklődésünkre Vadócz Attila, a megyei bíróság szóvivője. – A per tárgya gyermekelhelyezés megváltoztatása volt – mondta. – A bíróság azonban elutasította a felperes keresetét, a megyei bíróság fenntartotta a gyámhivatal döntését: a gyermek nem kerülhet vissza a szüleihez. Jelenleg a Legfelsőbb Bíróságon van az ügy.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!