Közélet

2011.09.15. 09:15

Állami milliárdok frissíthetik fel a hazai borászatokat

Új lehetőség, új távlatok: több mint egymilliárd forint jut a borászati technológiai fejlesztésekre.

Harsányi Miklós

– Nagyobb arányban kaphatnak borászati fejlesztésekre támogatást a kis- és középvállalkozások, így kiszélesül azok köre, akik borászati üzemüket modernizálhatják – számolt be a Vidékfejlesztési Minisztérium. A támogatás mértéke mikro-, kis- és középvállalkozásoknak minősülő igénylők esetében a vásárolt gépek nettó értékének az eddigi 30 helyett 40 százaléka, míg a nagyvállalatoknál 20 százaléka. A vissza nem térítendő támogatással a szaktárca a borászati vállalkozások teljesítményét kívánja javítani.

Vörös Bálint, a megyei területi agrárkamara szaktanácsadója hangsúlyozta: fontos, hogy minél versenyképesebbek legyenek a somogyi vállalkozások is.
– Elkezdődött egy folyamat, s igen lényeges, hogy a borászok kedvező feltételek mellett folytathassák a fejlesztéseket – fejtette ki. – Ily módon számos, a borászatban nélkülözhetetlen berendezéshez juthatnak majd az eredményes pályázók.

A milliárdos támogatási keretre október 17 és december 16 között pályázhatnak az érdeklődők, a kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint egy termelő egy borpiaci évben csak egy támogatási kérelmet nyújthat be, ami azonban több gépre is vonatkozhat. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal beérkezés sorrendjében, a helyszíni ellenőrzés után bírálja el.– Már érdeklődnek az új lehetőség iránt a gazdálkodók – tudtuk meg Szabó Zsolttól, a Dél-nyugat balatoni hegyközség hegybírójától. S mire használhatják fel a nyertesek majd a pénzt? A többi közt különféle tartályokat, préseket, szűrőket, szivattyúkat vásárolhatnak a jelentkezők.
– Térségünkben 38 borász dolgozik – magyarázta. – Több mint 400 hektáron foglalkoznak szőlőtermesztéssel. Idő még van, ám lényeges, aki komolyan gondolja a fejlesztést, az jól teszi, ha minél hamarabb elindítja a hivatalos eljárást.

Szőlő: zöld jelzés a szerkezetátalakításnak

A termelők mintegy 12 milliárd forint támogatást kapnak a következő két évben a szőlőültetvények szerkezetátalakítására – tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium. A közösségi forrásból finanszírozott programra az idén 22,5 jövőre 22 millió euró áll rendelkezésre. Így közel egymilliárd forinttal több jut a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására.
Az egyre növekvő igények jelzik, a magyar szőlő- és bortermelőknek fontos az ültetvények megújítása. A rendeletmódosítással az ágazat nemzeti támogatási programjában a felhasználható keret hatékonyabban használható fel.

Megtudtuk: a 2011-2012 valamint a 2012-2013 borpiaci évekre egyéni tervet kell készíteni a támogatás igénybevételéhez. Az idén először együtt lehet pályázni a következő két évre biztosított forrásra. Újdonság továbbá, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az egyéni tervről dönt először, mely alapján el lehet kezdeni a beruházásokat. A támogatást az elvégzett munkák alapján lehet majd igényelni.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik