Közélet

2011.09.09. 12:25

Bizonyítékok a szeméthalomban, hárman már lebuktak

A lakók felháborodása jogosnak tűnik. Mert mint a fellelt dokumentumokból kiderült, boldog-boldogtalan oda hordja a szemetét, ahol ők laknak. A toponári szőlőhegy felé tartó bekötőút mellé.

Márkus Kata

Nem mondom, hogy az ott elhelyezett konténerbe, hiszen abba már jó ideje nincs hely. Ugyanis mint a szemét között talált bizonylatok, számlák bizonyítják, nem csupán egy kaposvári kerékpárszaküzlet szabadult meg ott például feleslegessé vált gumiabroncsaitól, de még Somogyaszalóból is a toponáriak lakóhelyére szállítják a szemetet.

Ezeken kívül találtunk még például rendszámtáblát is a konténer mellett – mondta Sárdi Péter, a Deseda Tájvédeleméért és Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület elnöke. – Mindezeket a bizonyítékokat lefotóztuk, s bevittük a városgondnokságra. Ezek alapján egyértelműen bizonyítható, hogy többek közt kik hordják oda jogosulatlanul a szemetüket. S természetesen, elsősorban a lakók érdekében, várjuk az intézkedést. Amíg ugyanis legalább néhány esetben nem lesz komoly szankció azokkal szemben, akik nem restek például Somogyszalóból is Toponárra vinni a szemetüket, addig mindenki oda fogja hordani a hulladékát.

A városgondnokságon természetesen tudnak a problémáról – reagált megkeresésünkre Répás Orsolya, a városháza sajtószóvivője. – Sokan hordták oda a szemetet illegálisan korábban is, ezért döntött úgy a város az ott lakók kérésére, hogy megváltoztatja a külterületeken működő kommunális hulladékgyűjtési rendszert. Ez azt jelenti, hogy július elsejétől megszűnt a konténeres szemétszállítás. A KVG Zrt. egyéni, a belterületen is használatos szerződés alapján, az ingatlanok elé kihelyezett edényzet heti egyszeri ürítésével vagy zsák elszállításával végi a szolgáltatást. Az elszállított konténerek helyét és környékét a város ezután kitakaríttatta.A Desedánál azért más a helyzet – tette hozzá Répás Orsolya –, mert sok kiránduló fordul meg ott. Ezért Kaposvár városa felvállalta, hogy az ott levő öt köbméteres edényzet ürítésének költségét fele részben kifizeti. A másik felét a civil szervezetek szedik össze. A civilekkel kötött megállapodás tartalmazza azt is, hogy ők is naponta ellenőrzik a kuka környékét, s ha illegális szemetelőt látnak, megpróbálják „dokumentálni”, lefényképezni. Az általuk leadott fotók alapján a városgondnokság kiderített három címet, ahova felszólításokat küldött ki, miszerint: ha öt napon belül nem viszik el az általuk odahordott szemetet, úgy szabálysértési eljárás indul ellenük, mely akár személyenként ötvenezer forintos pénzbírsággal is járhat. Az öt nap még nem telt le.

Nem mindenki ismeri a kommunális hulladék fogalmát

A toponáriak szerint a mostani áldatlan állapotok egyik oka, hogy a korábbi két nagy helyett, most csupán egy kis konténerbe hordhatják a szemetet.

Korábban megvizsgáltuk, hogy egész évben szükséges-e két nagy, tíz köbméteres konténer a lerakott szemétnek – reagált Sárdi Péter. – Arra a megállapításra jutottunk, hogy nem. Főszezonban, áprilistól szeptemberig kell a két nagy tartály, ám megpróbáljuk, hogy az őszi, téli időszakban elegendő volna-e kisebb. Persze ez csak akkor lehetséges, ha mindenki ismerné a kommunális hulladék fogalmát, s nem vinne oda a megunt bútortól kezdve a kiszuperált gumiabroncsig mindent.

Ezek is érdekelhetik