Közélet

2011.09.12. 15:58

Elmaradt a várt drágulás, januári árakon az élelmiszerek

Január és május után hétfőn ismét útra kelt árkommandónk, hogy megnézze mennyit változott ugyanazon termékek ára.

F. Szarka Ágnes

Utoljára négy hónappal ezelőtt keresett fel árkommandónk három kaposvári szupermarketet, hogy az általunk összeállított lista alapján összehasonlítsa az árakat. Ami nem változott: bár ebédidő tájékán jártunk az üzletekben, finoman szólva sem volt tolongás. Néhány kisebb, de meglehetősen hangos csapat járt a gondolák között, rajtuk kívül elvétve volt vásárló. Jellemzően egyik üzletben sem kellett öt percnél többet várni a pénztárnál.

Ami még szembetűnő volt, az az, hogy májushoz képest mindhárom boltban változtak az árak, méghozzá zömükben lefelé. Természetesen most is szerepeltek virtuális bevásárlókocsinkban az akciós és a saját márkás termékek is. Változatlanul nincs túl nagy eltérés az egyes boltok árképzése között. Amit az egyik terméken "elveszítenek", azt behozzák a másikon, merthogy esetenként akciósan ma drágább, mint két hónapja normál áron volt. Erre azonban az ember már nem igazán emlékezik.A krumpli és az alma nagyobb tételben olcsóbb, mint kilóra megvéve, ugyanez nem mondható el a cukorról. A burgonyánál szereplő nagyon kedvező 84 forintos ár az öt kilós kiszerelésre vonatkozik. Az alma ára nem akar csökkenni, pedig most lenne igazán a szezonja, de egyik üzletben sem lehet megvásárolni kétszáz forint alatti áron. A legolcsóbb étolaj ára szinte forintra megegyezik a januári árszinttel, legalább száz forinttal olcsóbb ma, mint májusban volt. A kenyér olcsóbb vagy megközelítően annyiba kerül, mint májusban. A legdrágább rizs ötven százalékkal drágább, mint a májusi legdrágább. Ez a termék viszi el a pálmát az áremelkedés terén.

Az európai ember számára nem alapvető élelmiszer, ám a világon a legtöbb ember által fogyasztott termék, így ára hatással van az árindex alakulására. Összességében megállapítható, hogy a szeptemberi árak inkább a januárihoz közelítenek a májusi kiugróan magas költségekkel szemben. Idén karácsony előtt ismét útra kel árkommandónk, hogy az egész évi árváltozás mértékét szemügyre vegye.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!