Közélet

2011.09.12. 07:11

Gazdasági peremvonzás, uniós horvát motortól lódul meg Somogy

Horvátország közelgő uniós csatlakozása helyzetbe hozhatja az uniós peremvidéknek számító Dél-Somogyot is. Sokan komoly esélyt látnak rá, hogy a dübörgő horvát gazdaság felerősítheti a gyengén muzsikáló somogyit.

Jeki Gabriella

Az Európai Unió bővülése tovább tart, most a Nyugat-Balkán van soron. Horvátország javítani tudta kapcsolatát Szlovéniával és sikerült új szakaszt nyitniuk a horvát politikusoknak Horvátország és Szerbia viszonyában is.

Az Európai Bizottság június 10-én hagyta jóvá az uniós csatlakozást. Az unión belül a határok lebontása mindig a régi határvidékek fejlődésével jár. Ebben bízhat Somogy megye, és elsősorban Dél-Somogy is. Ha fejlődik a gazdasági együttműködés, abból a határ mindkét oldalán profitálhatnak.
- Mindkét vidéken erős a mezőgazdaság, de más jellegű. Az élelmiszeriparunk jelentősen fejlődhet a horvát csatlakozást követően – fogalmazott Kocsis Tibor a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány barcsi irodavezetője.

A somogyi gazdasági és társadalmi szereplőknek az az elsődleges célja, hogy amikor a két ország között a határok jelképesen lebomlanak, akkor helyzetbe hozzák a vállalkozásokat, feltérképezve mindkét oldalt. Ebben segít a központ határokon átnyúló, IPA programja is, ahol magyar részről Kaposvár, míg horvát részről Kapronca és a Virovitica Megyei Gazdaságfejlesztési Ügynökség (VIDRA) a partner.
- Elmélyítjük a határokon átnyúló kapcsolatokat és keressük a közös pontokat – tette hozzá Kocsis Tibor. – Abból indulunk ki, hogy ma mindkét megye – Somogy és Kapronca– meglehetősen hátrányos helyzetű, ezért nagy szükség van arra, hogy egyfajta lökést kapjon a fejlődésben; ezért újabb közös pályázatban gondolkodunk, amely együttes vállalkozásfejlesztési stratégiát határoz meg.Horvátország uniós csatlakozása az emberek közti kapcsolatot is erősíti, melynek segítségével gyorsul az információcsere is. Emellett nagyon fontos, hogy a partnerek tudjanak azonos nyelven beszélni, hasonlóan gondolkodni és egy célért, közösen dolgozni. És bár az áru, tőke és munkaerő szabad mozgása már most – bizonyos korlátokkal – megvalósul, a horvát-magyar kapcsolatokból származó előnyök majd csak a schengeni határ megszűnésével teljesedhetnek ki.
Horvátország valószínűleg 2013-ban válhat az unió tagjává.

Zöld jelzés a vállalkozásoknak

Horvát és magyar vállalkozások életében egyaránt nagy előrelépés lehet a csatlakozás. A piacok kiszélesednek, a határok megnyílnak előttük.
A barcsi Avermann-Horváth Kft. a hulladékgazdálkodási eszközök, berendezések gyártásában nagy jelentőséget tulajdonít a csatlakozásnak, mert pillanatnyilag mintegy 200 gépe dolgozik Horvátországban, melyeknek szervizelése gyakran jelent gondot jelent.

Horváth Gyula ügyvezető elmondta: a szervizautó nehézkesen és hosszadalmasan lépi át a szükséges eszközökkel a határt, de ez az unión belül megszűnik. Hozzátette: a piac a jó és keresett termékeik végett eddig is megvolt, de a területük tovább bővülhet.

A Biokál International Kft. növényerősítő termékeivel már több mint egy évtizede jár horvátországi kiállításokra, de eddig zárt kapukat döngettek. Kálmán László szerint eddig elzárkóztak a termékeik megismerésétől és nehéz volt bejutni a horvát piacra. Az ügyvezető azonban a hétvégén járt egy találmányi szemlén, ahol már érezhető volt a közeledés, meghívták a Biokált egy horvátországi kiállításra. Elmondta: a csatlakozási tárgyalások sikeres kimenetele lökést adott a közös munkához.

Címkék#barcs
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!