Közélet

2011.09.03. 08:42

Gyerünk a moziba be…, 1909-ben épült fel az Apolló

A 19–20. század fordulóján egy új művészeti ág, egy addig nem ismert szórakoztató műfaj jelent meg Kaposváron, alig lemaradva a világ-, illetve az országos premier mögött: a kinematográfia, azaz a film.

Balogh Krisztina Kaposvár főépítésze, Nagy Zoltán helytörténet-kutató

Egy olasz vándormozis már 1899 tavaszán előadásokat tartott a Ferenc József Szállóban, amely a mai Irányi Dániel utcában állt. 1902-ben már Grünwald Mór, a kaposvári Fiume kávéház bérlője is mozgófényképeket mutogatott a nagyérdeműnek.

A film (mind az elkészítése, mind a levetítése) jó befektetésnek bizonyult: a 20. század első évtizedében már több mozi kínálta magát a közönségnek Kaposváron, és látszott, hogy az új „iparág” csak most van fellendülőben. Fehér Mór bútorkereskedő egykori Fő utcai üzlete 1908 elejétől adott otthont a város első állandó mozijának, az Elite Mozgóképszínháznak, két hónappal később már igazi mozi nyílt a Ferenc József Szálló falai között, 1909-ben pedig kifejezetten mozi céljára is emeltek épületet a János (a későbbi Dózsa György) utcában. Ez utóbbi volt a művészetek ógörög védnökéről, a napistenről elnevezett Apolló Színház, városi kirándulásunk mai állomáshelye. (Ne tévesszen meg senkit a „színház” elnevezés, hiszen az új műfajra hirtelenjében nem találtak jobbat. „Villamos színháznak” is nevezték, hogy kevésbé legyen félreérthető.) Az Apolló Színház első műsorán humoros és drámai jelenetek váltakoztak, a vásznon mozgó szereplők közül persze a betörő és a cowboy sem hiányzott.Az Apolló mozi épülete két tömegből állt össze: a kétszintes úgynevezett fejépületből és a nagy belmagasságú nézőtérből. A fejépület földszintjén annak idején az előcsarnok, az emeleten a társalgó kapott helyet, a nézőtéri részt a karzat osztotta ketté.
Az épület utcai homlokzata most is nagyon egyszerű, arányos, jól illeszkedik a városi beépítéshez – noha alig emlékeztet középületre. A homlokzat legkarakteresebb eleme a fogazott főpárkány, valamint a szélső ablakok feletti girlandszerű „függöny”-motívum, amely valószínűleg az épület funkciójára utalt egykoron. A széles bejárat feletti három ablakot meanderdíszes kovácsoltvas virágládatartó fogja össze. A mozi felirata az ablakok felett lehetett, a girlandokkal egy magasságban.

Az első világháború előtti mozinyitási láz azonban tovább emésztette az új szakma kaposvári szerelmeseit. 1911 őszén – két héten belül! – újabb két filmszínházzal gyarapodott Kaposvár: az akkori Széchenyi téren (most a Berzsenyi utca elején) megnyílt a mintegy hatszáz személyes Uránia mozi, a Fő utca 4. szám alatt pedig – egy kereskedő és egy üzletember összefogásának gyümölcseként – megkezdte működését az Edison.
Ekkor ugyanannyi mozi volt Kaposváron, mint a kétszer nagyobb Pécsen… De nem egyedül az üzlet állt a nagy felfutás hátterében: sokan fáradoztak azon, hogy a kultúra a társadalom minél szélesebb rétegei számára váljon hozzáférhetővé. Ők úgy látták, hogy valódi kultúrmissziót teljesítenek a mozik Kaposváron, hiszen a kocsmázásnál nemesebb szórakozást kínálnak a népnek. Itt jegyezzük meg, hogy egy vándormozis már 1906 májusában levetítette az első szexfilmet Kaposváron.

Az Apolló mozi igazgatója, Kozma Sándor mindenesetre igyekezett komolyan venni a filmes mesterséget. Neki köszönhető, hogy az első magyar nyelvű filmszakkönyv is a somogyi megyeszékhelyen jelent meg 1911-ben, miután a jeles igazgató lefordított egy német szakmunkát. Néhány hónappal a világháború kezdete előtt a Kaposváron forgatott első riportfilmet is bemutatták: szintén Kozma Sándor készítette a városi „jégünnepélyről”.
1913 nyarán Fleiner Samu, Kozma Sándor és Spitzer Samu, az Apolló mozi tulajdonosai megvásárolták a helybeli Uránia Színházat, s nemsokára az Edison is az ő kezükbe került.
Az első világháború évei a moziknak sem kedveztek: hiányzott a szén, hiányzott a pénz – és hiányzott a kedv. 1919 elején, több hónapos szünet után kezdték újra a vetítéseket. A húszas évek elején aztán az egész országban felülvizsgálták a moziengedélyeket, s a város kapta meg a kaposvári Apollót.

Néhány esztendő múlva tovább gazdagodott a kaposvári mozivilág. Noha baleset-veszélyességére hivatkozva bezárták az Uránia mozit, az Erzsébet úton, a mai Noszlopy Gáspár utcában megnyílt Kaposvár első kertmozija, s a húszas évek végén ugyanitt épült fel a megyeszékhely legújabb filmszínháza, a Városi mozi.

meander: az ókori görög művészet jellegzetes, szögletes vagy más, rendezett vonalban ismétlődő, kígyószerű díszítménye.

karzat: eredetileg a hajó oldalán alkalmazták, hogy a víz fölé kinyúló résszel is növeljék a fedélzet terjedelmét – később az építészetben a nagy belmagasságú tereket osztó, a tér fölé erkélyszerűen benyúló szint.

girland: virágfüzér, mely általában a természetből vett díszítőelemek fonataként jelenik meg két pont között felfüggesztett és enyhén lehajló formában, akár sorolva is.

1945 májusában a háború befejezését egyebek között ingyenes mozielőadásokkal ünnepelték meg Kaposváron. Október végén megkezdte rendszeres előadásait a felújított Apolló mozi, amelyet 1946-ban a Független Kisgazdapárt vett át a várostól. A filmszínházakat persze más pártok is meg akarták szerezni, a kommunistáknak ez végül az államosítással sikerült. Az ötvenes évek elején új nevet kapott az Apolló: ettől fogva Szabad Ifjúság néven ismerte a város filmkedvelő közönsége.
Érdekes, hogy a kaposvári mozik milyen előrelátóan alakították műsorpolitikájukat 1956 forradalmas napjaiban. Kéki Kálmán mozitörténésztől tudjuk, hogy október 23-án a kaposvári Kiosz–Béke moziban éppen a Viharban nőttek fel című filmet vetítették. Az új mozifotók is aznap reggel kerültek ki az utcára, amelyek az És megfordul a szél című filmet reklámozták…

Mint a fentiekből látható, 1945 után új filmszínházakkal gyarapodott a város. Néhányat még megemlítünk: az ötvenes években megnyílt a Dózsa kertmozi, az Édosz-mozi, a hatvanas évek elején a Bartók Béla kertmozi, a Latinca mozi, a hetvenes években a Dallos Ida mozi és a Krénusz kertmozi, a nyolcvanasokban a Mozimúzeum. Ugyanakkor megszűnt a Dózsa kertmozi és a Rákóczi mozi néven működő korábbi Édosz-mozi, a Széchenyi téren pedig lebontották a régi Uránia mozi épületét.
A rendszerváltozás után a Szabad Ifjúság ismét Apollóként várta a közönséget. A mozi azonban hamarosan bezárt, mint ahogy a Latinca mozi, a Mozimúzeum és a Szivárvány is. Az Apolló megszűnte után, a kilencvenes évek elejétől itt működött a Taszáron állomásozó katonák körében igen nagy népszerűségnek örvendő „Country Pub”. Jelenlegi formájában 2001 óta várja vendégeit a Mozivilág étterem.

A valódi mozivilágban a Hollywood Multiplex (későbbi nevén a Palace Kaposvár) jutott egyeduralomra, amely az ezredfordulón nyílt meg a Kaposvár Plazában. Nagyjából a régi Fiume kávéház helyén működik, melynek közönsége egy évszázada az elsők között csodálkozhatott rá a mozogni látszó „villanyos képekre”. Kései utódokként alighanem eltűnődhetünk a várostörténet sajátos folytonosságán…
A mozgóképek persze elképzelhetetlenek lettek volna állóképek nélkül. Utunkat ezért most az első kaposvári fényképész lakóháza felé vesszük.


Akik felismerték az Apolló mozit :
----------------------------------------------------------------------------
Tóthné Tamásovics Klára, Martonné Kúsz Mária, Soós Béla Zoltán.

KÖSZÖNJÜK A MEGFEJTÉSEKET!


[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ismerős mozdulat, de honnan? Írja meg: Somogyi Hírlap Szerkesztősége, 7400 Kaposvár, Kontrássy u. 2/A, vagy [email protected]
[/caption]

karzat: eredetileg a hajó oldalán alkalmazták, hogy a víz fölé kinyúló résszel is növeljék a fedélzet terjedelmét – később az építészetben a nagy belmagasságú tereket osztó, a tér fölé erkélyszerűen benyúló szint.

girland: virágfüzér, mely általában a természetből vett díszítőelemek fonataként jelenik meg két pont között felfüggesztett és enyhén lehajló formában, akár sorolva is. Gyerünk a moziba be…, 1909-ben épült fel az Apolló Ismerős mozdulat, de honnan? Írja meg: Somogyi Hírlap Szerkesztősége, 7400 Kaposvár, Kontrássy u. 2/A, vagy [email protected] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!