Közélet

2011.09.09. 07:15

Letépi a bőrt a mászóka: sok a veszélyes játszótéri játék

A szeptember mindannyiunk tudatában az iskola-, óvodakezdést jelenti. Így van ezzel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) is. A közelmúltban zárult le a hatóság játszótereket célzó vizsgálata.

F. Szarka Ágnes

Az NFH is szeretné megelőzni az esetleges baleseteket, amiket a korszerűtlen és a szigorú műszaki szabályozásnak nem megfelelő játszótéri eszközök használata okozhat. 
– A gyermekek megfelelő, egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy sokat tartózkodjanak a szabad levegőn, és sokat mozogjanak – tudtuk meg Perger Mónika sajtóreferenstől. –  Erre az egyik legjobb hely a játszótér, amely a társas érintkezés első helyszíne. A játszótéri eszközök használata azonban különböző veszélyeket, kockázatokat is magában rejt. Megfelelő, a szabványok előírásait figyelembe vevő tervezéssel, anyagválasztással, telepítéssel és rendszeres karbantartással azonban egyes veszélyek kizárhatóak, mások csökkenthetőek, minimalizálhatóak, elfogadható szinten tarthatóak. A témavizsgálat keretében összesen több mint kétezer-kétszáz játszótéri eszközt ellenőriztünk, közülük közel négyszázon volt kifogásolni való.

Mivel, a nem megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező, valamint nem megfelelő módon kezelt, illetve használt játszótéri eszközök potenciálisan veszélyeztethetik az óvodás gyermekek életét, egészségét, a hatóság kiemelt feladatának tekinti, hogy preventív jelleggel felhívja a figyelmet az esetleges hiányosságokra, hogy ezzel is hozzájáruljon a gyermekek biztonságának fokozásához.

Szinte minden települési polgármester azt szeretné, ha a gyerekek szép, korszerű és biztonságos játszótéren játszhassanak. Ha egy "kis" plusz pénzhez tudnak jutni, abból játszóteret építenek. Így tesznek most Gigében is.
– A Leader program keretében nyertünk, több mint hárommillió forintot, így az önrésszel együtt mintegy négymilliót költhetünk az új játszótérre – mondta Koszti Sándor polgármester. – A játszóeszközök és a telepítésük megfelelnek az európai normáknak, és a kivitelező ígérete szerint októberre el is készül.Mosdóson két éve újult meg a játszótér.  A régi minimális felszereltségű játszóteret alakították át, bővítették ki egy uniós szabályoknak megfelelőre. Így nemcsak a szép számú kisgyereknek hoztak létre biztonságos területet, hanem szépült a faluközpont is. De többek között Szentbalázson, Kaposmérőben, Magyaratádon is az utóbbi években készültek el a játszóterek.

Kaposvár 75 játszóteréből mindössze öt felel meg az uniós előírásoknak. Ez nem jelenti azt, hogy a többi ne lenne biztonságos, csak nem a legújabb divat szerint készültek.
– Az is játszótérnek számít, ahol van egy homokozó és egy mászóka – mondta Hartner Rudolf a városgondnokság vezetője. – A hatvanas évektől van nyilvántartásunk, amikor a lakótelepi játszóterek épültek. Ennyi játszótér karbantartása évente hat, hét millió forintba kerül, az egyszeri homokcsere pedig 16-17 millióba. A játszóterekre vonatkozó szabályrendszer szinte mindenre kitér: a lépcsők távolságától kezdve, a vascső vastagságán keresztül a burkolóanyag milyenségéig. A mai napig léteznek olyan játszóeszközök, amiket szülők egy ügyes lakatos apuka segítségével készítettek. Szabványról akkor szó sem volt.

A vasból készült rakéta mászókán, a hintákon, a libikókán nemzedékek nőttek fel különösen probléma nélkül. Ezek a játékok még mindig jól szolgálhatják a gyerekek játszótéri igényeit. Csak jön egy új dizájn, új forma, új színek. A biztonságosságukban nem jobbak a régieknél. Ha egy játszótéri eszközt ötven éve nyúznak a gyerekek, akkor az valószínűleg megfelel a követelményeknek, még akkor is, ha a kora miatt kilóg a szabványból. Bármilyen játékot csináltatunk meg szabványosra, azt kétévente ismét be kell vizsgáltatni. Ha ez elmarad, a játék már megint szabványok kívüli. Az országban nincs annyi pénz, hogy az összes játszótéri játékot az önkormányzatok kétévente bevizsgáltassák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!