Közélet

2011.09.22. 18:03

Másodpercnyi kapcsolat 4500 méteren

Tizenkét év után sikerült ismét huszonnyolcas formaugrást összehozni Magyarországon: a kaposújlaki reptéren Jamaica és csapata könyvelte el a bravúrt.

Vas András

Egy gép éppen fent jár, a másik is indulna, csak éppen túlságosan mélyre ereszkedtek a felhők, így az ugróknak várniuk kell. Persze nem telik tétlen az idő, hiszen addig a modelltáblán állítják össze az új formációt, ha már délelőtt az előző változat sikert aratott. A kaposújlaki reptéren ugyanis olyanra akadt példa, ami nem fordult elő tizenkét esztendeje Magyarországon: huszonnyolcas formaugrást sikerült összehozni.
– Most éppen azt modellezzük, ki, hová kerüljön a körben – magyarázza Kiss József, vagy ahogyan ejtőernyős körökben a dunaújvárosi oktatót ismerik, Jamaica. – A tudásszint, a tapasztalat és a súly határozza meg, ki lesz a belső, s ki a külső kör tagja.

Mindkét helyre a legjobbak pályáznak, a belső körre épül ugyanis a formáció, a külsősöknek kell viszont a legtöbbet lavírozniuk a levegőben. Minderre persze alig néhány másodpercnyi idejük van, hiszen a 4500 méteres ugrómagasságból egy perc alatt ernyőnyitási magasságba érnek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jamaica és csapata
[/caption]

– Öt-hat másodpercig tartjuk meg a formát, már ha sikerül összeállni – folytatja Kiss József. A „ha”-nak itt óriási a szerepe, hiszen délelőtt hatodik kísérletre állt össze a csoport, ami kifejezetten jó aránynak mondható. Mint ahogyan a létszám is, a magyar csúcsot tizennégy esztendeje ugrották, akkor negyvenöten kapaszkodtak össze szabadesés közben. Kiss József, aki már több mint kétezer ugrást tudhat a háta mögött – s 2007-ben és 2009-ben az év formaugrója lett idehaza – a nyáron részt vett egy európai csúcskísérleten, ahol a 84 ugró nagyjából negyede nem tudott csatlakozni a formációhoz – az öreg kontinens eddigi legnagyobb létszámú formaugrása így egy másik társaságé lett, akik száztizenheten kapaszkodtak össze néhány másodperc erejéig.
– Két-háromszáz ugrás után már egészen jó formaugró lehet valaki – folytatja Jamaica –, illetve nem kell mindig repülőből ugrani, szélcsatornában is lehet jókat gyakorolni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az ugrás előtti tervezgetés
[/caption]

Igaz, utóbbira Magyarországon nincs lehetőség, ám aki ejtőernyőzésre adja a fejét, tudja, mélyen a zsebébe kell nyúlnia a hobbija kedvéért. A tizenkét kaposújlaki ugrás 83 ezer forintba kerül: résztvevőként. Ebből könnyedén kiszámolható, aki idáig eljutott, már bőven elejtőernyőzött kétmillió forintot.
– Elmebetegek klubja – jellemzi valaki magukat a téma hallatán, s többen bólogatnak. Persze ezt a minősítést csak maguktól fogadják el, s eszük ágában sincs lemondani az ilyesfajta adrenalinbombáról.Közben megérkezik az első repülő, s megszabadul a „rakománytól”: rövid idő múlva színes ernyők jelennek meg, s ki hosszabb, ki rövidebb idő után, de mindenki szerencsésen földet ér. Akadnak, akik párosával. A duó egyik tagja profi ugró, másikuk az utas, aki fertályóra alatt kiképezhető, azaz papíron bárki kipróbálhatja a tandemugrást. Csak súlykorlátozás van, a párosok igazi ugrótagjai ugyanis nem szeretnek mázsa feletti társsal a földre érkezni, akkor ugyanis már meglehetősen fájdalmas a landolás.

– Eggyel kevesebben vannak – jegyzi meg egy szemlélődő, s hamarosan kiderül, valakit nem engedtek ugrani, ugyanis nem volt bekapcsolva a biztosítókészüléke. Ami a mentőernyőre kötött szerkentyű, s ha az ugró valami miatt – rosszullét, ütközés – miatt nem tudja oldani az ernyőjét, kétszáz méteres magasságban automatikusan megteszi helyette.
– Amatőr – kommentálják többen a kolléga ügyetlenségét, ám sokáig nem csócsálják a témát, ugyanis közben elvonultak, vagy legalábbis feljebb emelkedtek a felhők, azaz indulhat a következő csoport. Hátha még egyszer összejön a huszonnyolcas formáció.

Címkék#Kaposújlak
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!