Közélet

2011.09.05. 17:04

Szezonvégi kiárusítás, mennyit kér Lázár az őszödi üdülőért?

Közel kétmilliárd forintot kérnek egy balatonföldvári szállodáért, tizenöt szobás aranyparti panzióhoz már 106 millióért is hozzá lehet jutni, sóstói éttermet 65, siófok-kiliti csárdát 54 millióért kínálnak, de a Fidesz egyik „erős embere” szerint a balatonőszödi kormányüdülőt is piacra kellene dobni.

Fónai Imre

Általános tapasztalata a balatoni ingatlanközvetítőknek: itt a szezonvég (tegyük hozzá, nem volt valami sikeres a nyár), a frankhitel is sokakat szorongat (a négycsillagos balatonalmádi Ramada Hotelt üzemeltető Wossala-céget éppen felszámolják emiatt), sorra kopogtatnak hát ajtajukon az eladásra kínált éttermek, panziók, szállodák tulajdonosai. Jól érzékelteti a jelenséget a közel százéves siófoki Fogas étterem sorsa. A vendéglőt dobra verő tulaj a végsőkig ellenállt, de végül mégis kénytelen volt beletörődni – más komoly érdeklődő nem lévén –, hogy kínai üzlet nyíljon az egykori patinás fogadó helyén...

Már nem csak a kevésbé forgalmas helyeken fekvő kereskedelmi és vendéglátó egységeket kínálják eladásra, Siófok, Fonyód, Balatonföldvár forgalmas helyein is akadnak ilyen piacra dobott ingatlanok. Tóth Lehel, a siófoki Kék Tó ingatlanközvetítő iroda főmunkatársa arról számolt be: Siófokon a minap 55 millió forintért egy olyan néhány éves, étteremmel is rendelkező, nyolcszobás panzió került piacra, amelynek egy kisebb wellness-részlege is van, de reális áron eladó az egyik multinacionális vállalat több hektáros területen lévő üdülője, konferencia-központtal együtt.

Szálloda, halászcsárda, wellnessközpont – változatos a kínálat a balatoni ingatlanközvetítők „étlapján”. Tizenöt szobás aranyparti panziót 106, a siófoki Petőfi sétány hoteljét 295 millió forintért kínálják. A közvetítők honlapja igazán segítőkész, az egyiken hitelkalkulátort is találtunk, e szerint az említett 295 milliós szállodát például 88 milliós önerővel, 25 éves futamidővel havi 1,6 millió forintos törlesztőrészlettel is meg lehet vásárolni. Több mint nyolcvan szobás hotelt bocsátottak áruba az Ezüstparton, 600 millióért. A pálmát azonban a 2004-ben épült 90 szobás balatonföldvári szálloda viszi el, amitől 1,7 milliárd forintért szabadulnának. De fonyódi hotelt is dobra vertek potom 850 millióért.
Balatonlellei étteremhez már 28 millióért is hozzájuthat, aki most éppen ilyen kockázatos befektetést eszközölne, a sóstói önkiszolgáló éttermet 65, a kiliti Csárdát 54,9 millióra árazták be. Aranyparti kávézó hetvenmillióért – ki-ki eldöntheti erről is, sok-e, vagy kevés.

De mennyit kérne vajon Lázár János a balatonőszödi kormányüdülőért? A Fidesz frakcióvezetője a napokban vetette fel, hogy meg kellene szabadulni a kormányüdülőktől, nyilván különös tekintettel arra, hogy Őszöd már önmagában is szinte „szitokszó” a jobboldalnak, noha a takaros kis balatoni település semmiről sem tehet...Az is felmerült egyébként kormánykörökben Lázár János véleményének napvilágra kerülését követően, hogy megtartják az őszödi üdülőt, csak éppen nehéz sorsú gyermekek nyaraltatására...S vajon melyik variációnak örülne jobban az őszödi önkormányzat? Antal János polgármester úgy kalkulál: akkor járna a legjobban a község, ha eladnák, s akkor a legrosszabbul, ha állami tulajdonban maradna, csak éppen gyerekeket üdültetnének.
Kúrtaxa-bevételünk kilencvenöt százalékát adja jelenleg is a kormányüdülő – mondta a balatonőszödi polgármester. – Az idénre 2,5 millió forintot terveztünk ebből az adónemből és talán ennyi be is folyik. Más adót nem fizet a kormányüdülő, mivel állami terület és azelőtt nonprofit kht., most nonprofit kft. üzemelteti. Eddig elmondható volt, hogy toronymagasan a legnagyobb foglalkoztató a faluban, s tán még ma is az, csak éppen nem olyan kiemelkedő mértékben, mivel jelentős létszámleépítést hajtottak végre. A napvilágot látott elképzelésekből számunkra az lenne a legkedvezőtlenebb, ha kizárólag gyermekeket üdültetnének, hiszen ez estben a kevés kúrtaxa-bevételről is lemondhatnánk, mert a 18 év alattiak után nem kell idegenforgalmi adót fizetni a jelenleg hatályos jogszabály szerint. Ha viszont az állam eladná, akkor az új tulajdonost már lehetne telek-, vagy építményadó fizetésére kötelezni.

Antal János felvetette azt is: amikor a kilencvenes évek elején sorra privatizálták az állami üdülőket, a vételárból a balatoni önkormányzatok is részesültek; vajon ha eladnák a kormányüdülőt, akkor Balatonőszöd ma igényt tarthatna hasonló részesedésre?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!