Közélet

2011.09.22. 07:32

Szociális földprogram: 9 és fél milliót kapnak a nyertesek

Nyolc somogyi település több mint kilenc és fél millió forintot nyert a szociális földprogram keretében. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kihirdette a nyertes településeket.

Márkus Kata

168 tartós munkanélküliséggel sújtott településen, köztük Somogyban Tengődön, Somogyegresen, Szilvásszentmártonban, Somogyacsán, Pálmajorban, Törökkoppányban, Visnyén és Csákányban még idén indul a program.

A szociális földprogramot olyan szociálisan hátrányos helyzetű emberek megsegítésre hirdette a kormány – tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal –, akik mezőgazdasági termelésre alkalmas környezetben élnek, de ezt egyáltalán nem, vagy nem elégséges mértékben tudják kihasználni.



A kormányzati támogatást a nyertesek a termesztéshez vagy tenyésztéshez szükséges anyagokra, szolgáltatásokra, eszközvásárlásra, mezőgazdasági gépek üzemeltetésére, tanácsadásra, adminisztrációs és ügyintézési költségekre, mezőgazdasági gépek karbantartására, felújítására fordíthatják. A projekt tervezésébe és megvalósításába szakképzett agrármérnököt vagy mezőgazdasági szakembert kell bevonni.

Nagy segítség a hátrányos helyzetű településeknek, hogy szemben a korábbi gyakorlattal kötelező önrészt nem írtak elő a pályázathoz – áll a kormányhivatal tájékoztatójában –, a településeknek földterületet és egyéb ingatlanokat, eszközöket, szolgáltatásokat elegendő hozzájárulásként biztosítani. Ugyancsak nagy segítség, hogy a támogatást előfinanszírozásban fizetik ki a településeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!