Közélet

2011.09.23. 07:34

Tűzoltók a zsarátnokban, állami kéz tartja majd a tömlőt is

Állami fennhatóság alá kerülnek a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok. Egyesek komoly átszervezést emlegetnek, mások leépítést rebesgetnek. Somogyban több száz tűzoltó hamarosan új keretek között olt és ment. A parlamenti szavazás után, s a tényleges változások azonban még kérdések sokasága foglalkoztatja a csapatot.

Harsányi Miklós

Kétharmados többséggel szavazta meg az új katasztrófavédelmi törvényt az Országgyűlés. A szabályozás 2012. január elsején lép hatályba.
– Gond lehet majd a tűzoltóságok önállóságával – jegyezte meg egy kaposvári tűzoltó, aki a közelmúltban vonult nyugdíjba. – Somogyban is seregnyi példa volt arra, hogy amíg az önkormányzat magáénak érezte a csapatot, segített nekik. Pénzzel, támogatással, fejlesztéssel. Egészen más lesz a felállás, ha az állam veszi kézbe az irányítást.

– A katasztrófavédelmi törvény simán átment a Parlamenten – hangsúlyozta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, aki erősen nehezményezte, hogy az előkészítő munkában nem vonták be túlságosan az érdekvédelmi szervezeteket. Pedig lett volna véleményük...

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a részletek pontos ismerete nélkül nem akar előre ítélkezni az államosításról, s amondó: ez akár még jól is elsülhet, ám azért vannak kételyei. Lesz-e pénzelvonás vagy egyéb szigorítás? Szerinte ez a központi kérdések egyike.

Elképesztően megosztja az állományt a változás – jelezték többen, s egyúttal arra hívták fel a figyelmet: senki ne építsen légvárakat. Hiába az akarat, ha nincs elég pénz, gond lehet... Nagy Tibor ezredes, nyugalmazott megyei tűzoltó parancsnok mindenesetre üdvözli, hogy állami kézbe kerülnek a tűzoltóságok. Ettől a szakma megerősödését várja.
– Szerintem annak idején nem lett volna szabad megbontani az egységes állami tűzoltóságot – így a nyugalmazott megyei parancsnok. Úgy látja: se szervezeti-, se gazdasági okok nem indokolták akkor ezt a lépést. A döntés – szerinte – egyfajta gesztus lehetett az önkormányzatok felé.

Más állásponton van Rajnai Zsolt ezredes. Kaposvár korábbi tűzoltóparancsnoka az önkormányzati tűzoltóság mellett tette le a voksát. Szerinte a rendszer olajozottan működött, s kiállta az idő próbáját – elég, ha csak az elmúlt másfél évtized eredményeire tekintünk vissza.
– A kaposvári önkormányzat jó gazdája volt a tűzoltóságnak – fejtette ki. – Óriási fejlődésen ment keresztül az egység. Az állami pénzek kapcsán viszont gyakorta hallani: szűkös a forrás. Na, épp ezért lehet attól tartani, hogy megtorpanhat a fejlődés.Leépítés, átszervezés? Amíg a beosztott tűzoltóknál ez napi beszédtéma, addig Rajnai szerint ez nem volna ésszerű lépés. Kaposváron közel 70 ezren élnek, a helyi tűzoltók működési területe több mint 60 településre terjed ki, s a mostani létszám feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a csapat hosszú távon is megbízhatóan ellássa feladatát. Úgy fogalmazott: inlogikus lépés lenne, ha ehhez a kerethez bárki is hozzányúlna.
– Márpedig mégiscsak előfordulhat némi átalakítás – így egy aktív tűzoltó, aki kérte, ne írjuk le nevét. – Elképzelhető, hogy az egyes térségekben átcsoportosítják a technikai erőket. Így ahol mondjuk 10-12 éves járművek vannak tartalékban, elképzelhető, hogy ezeket alkalmanként átirányítják oda, ahol 20 év körüli gépeket használnak. Nyilván a személyi kérdés a döntő. Reméljük nálunk nem lesz leépítés, a vezetői- vagy az adminisztrációs állománynál erre viszont esély van.

Mi lesz az államosítás következménye? – érdeklődtünk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságánál (OKF). Petróczi Tímea szóvivő csütörtökön úgy tájékoztatott: a jelenleg hatályos tűzvédelmi törvény értelmében a hivatásos önkormányzati tűzoltóság az önkormányzat intézményeként működik, ami magával hozza az intézményi függőséget.
– Az újonnan elfogadott törvénnyel azonban a hivatásos önkormányzati tűzoltóság megszűnik, helyébe az egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lép – tudtuk meg. – A törvény a tűzvédelem állami kézbe helyezésével számos problémát old meg, elősegíti a helyi érdekektől mentes, egységes rendvédelmi és megfelelő szintű irányítással bíró rendszer létrejöttét.

Az OKF tájékoztatása szerint: az állami tűzoltóság a meglévő kapacitások jobb hatásfokú kihasználásával, az erő- és eszközállomány optimális tervezésével és rendszerben tartásával hatékonyabb tűzvédelmet eredményez, és az anyagi források ésszerű felhasználását teszi lehetővé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!