Közélet

2011.09.12. 18:53

Újabb 1,5 milliárdos terv: katasztrófavédelmi adó januártól?

Országosan évente 1-1,5 milliárd forint folyhat be a katasztrófavédelmi adóból. Somogyban, ahol az ipar mélyrepülésben van, vélhetően egy-két céget érint a döntés.

Harsányi Miklós

Januártól vezethetik be a hozzájárulást, ami országosan több mint 300 veszélyes anyaggal foglalkozó vállalkozást érinthet. 
– A manapság egyre gyakrabban előforduló, azonnali beavatkozásokat igénylő katasztrófahelyzetek megoldására pénzügyi forrás megteremtése szükséges, amely nagyrészt a katasztrófavédelmi hozzájárulás bevezetésével valósulhat meg – közölte hétfőn Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A tervezetre utalva hozzátette: a veszélyes anyaggal foglalkozó üzemek és az úgynevezett küszöbérték alatti üzemek valamint a veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végző szervezetek az éves tárolt, gyártott és feldolgozott veszélyes áru mennyiségére vonatkozó, éves nettó árbevétel 0,1 százalékát kötelesek katasztrófavédelmi hozzájárulás címén befizetni az OKF-nek.

Nagy kérdés: ki, mennyit fizet majd? Katasztrófavédelmi forrásaink szerint Somogyban rendkívül kevés az ipari nagyüzem, ezért egészen bizonyosan kevés cég kerül a hozzájárulást fizetők listájára. Egy műtrágya forgalmazó céget vélhetően érint az ügy, ám a szabályozás kidolgozása még tart, így később kristályosodnak ki a részletek. Ács Tamás, a kaposvári Fusetech Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn azt mondta: nem örül egy ilyen döntésnek, de természetesen kifizetik a számlát. Tallián Attilától, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető igazgatójától tudjuk: munkájuk során ők is dolgoznak veszélyes anyaggal – festékkel és sósavval – csakhogy bizonytalan, hogy cégüket is besorolják majd abba a körbe, amelyiknek fizetnie kell.
– Az egyik oldalon csökkentik az adókat, a másikon pedig kitalálnak valami újat – reagált megkeresésünkre Budai Ferenc, az Ipartestületek Országos Szövetségének megyei elnöke. – Ezt így vagy úgy, de a vállalkozások egészen bizonyosan majd a lakosságra hárítják.Egy-másfél milliárd forint lesz a katasztrófavédelmi hozzájárulás. Legalábbis évente ennyit terveznek. A pénzt egyebek mellett műszaki-technikai eszközökre, felszerelések beszerzésére, fejlesztésére, felújítására és objektumok létesítésére, védekezési kiadásokra valamint polgári védelmi szervezetek képzésére, felszerelésére, illetve önkéntes mentőszervezetek támogatására használhatják fel. 


Csökkentik a kockázatot

A katasztrófavédelmi hozzájárulás egynegyede a befizető cégek kockázati szintjének csökkentését szolgáló műszaki intézkedésekre is felhasználható.

Petróczi arról is beszámolt: a szabályozás hatálya alá január 1-től a veszélyes anyagokkal foglakozó üzemek (mintegy 170 telephely) és a küszöbérték alatti üzemek (120-150), illetve a – jelenleg pontosan nem becsülhető számú – feltehetően mintegy 500 veszélyes áruk tárolását, gyártását és feldolgozását végző gazdálkodó szervezetek tartoznak majd.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!