Közélet

2011.09.08. 15:53

Újra felszállt a híres Lúcia Balatonkeresztúron

A kisgépes légi forgalom egyre meghatározóbb. Erre még a FlyBalaton is épít, de Balatonkeresztúron is európai színvonalon működik.

Vigmond Erika

A sármelléki reptéren az idei esztendő egyik feladataként határozta meg az FB Airport a kisgépes forgalomhoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztését is. A korábbi számítások szerint a fejlesztéssel három-négyezer kisgépet fogadhatnak és indíthatnak a FlyBalatonon. A Balaton nyugati oldalán, Somogyban, a balatonkeresztúri Airport  ad erre is lehetőséget, más szolgáltatások mellett.

 – Sok vendéggép érkezett Németországból, Ausztriából, Svájcból is – részletezte Kántás Andor, a Lúcia Air Adventure tulajdonosa. – Leszállnak, megisznak egy kávét és visszarepülnek, de van úgy, hogy itt alszanak, vagy kempingeznek és úgy mennek haza. A külföldi pilótáknak azért is jó ez a repülőtér, mert a Balaton nyugati oldalán helyezkedik el, európai színvonalú és kiegészítője a sármelléki FlyBalatonnak, ahol nincs mindig lehetőség a leszállásra. A balatonkeresztúri Airport teljesen komfortos a kisgépes üzemeltetésre: a pálya hossza nyolcszáz méter és harminc méter széles, a hangárban pedig különböző repülőgépek közül lehet választani, akár sétarepüléshez, vagy éppen sárkányrepüléshez. A nyári szezonban legfőképpen a magyarok keresték fel a balatonkeresztúri sportrepülőteret.
Kántás Andor szerint, a sétarepülés volt a legnépszerűbb.

Kérni lehetett a híres, Lúciára keresztelt ultrakönnyű kisrepülőgépet is. Ez az a gép, amivel Kántás Andor a magyar repülés történetében egyedülálló teljesítménnyel kampányt indított a Rett-szindróma nevű betegségben szenvedő gyermekekért, mivel egyik lánya, Lúcia is ebben a betegségben szenved.

Repüléssel a beteg gyerekekért

Kántás Andor elsőként 2002 november 02. és 2003 január 30. között Sármellékről Sydney-be, majd Melbourn-be repült, később az európai nagyvárosok is sorra kerültek. A kampány már nem csak a Rett szindrómás gyermekekről, de a többi halmozottan sérült gyermekről is szól. Ezért Kántás Andor Keszthelyen létrehozta a Lúcia Nyílt Alapítványt a Halmozottan Sérült Gyermekekért, melynek egyik célja, minta értékű nappali intézmény létrehozása volt. Az intézmény Keszthelyen működik a Máltai Szeretetszolgálat üzemeltetésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!