Közélet

2011.10.24. 10:03

217 milliós gáztartozás, exrendőr megy a kintlévőség után

Júliusban a város segítette ki kétszázmillió forinttal, most ugyanekkora bankkölcsönre szorul a siófoki önkormányzat cége, a Termofok Kft., s miközben a régi vezetők éppen távoznak, a város további segítségképpen várhatóan megvásárolja a társaságtól a Galérius fürdőt is.

Fónai Imre

Hogyan jutott idáig a Termofok? Gömbös Katalin (Jobbik) is azt tudakolta a siófoki képviselő-testület legutóbbi ülésén, melyen a cég számára újabb, kétszázmilliós bankhitel felvételről is döntöttek: – Nem arról volt szó, hogy azért kell létrehozni önkormányzati kft.-ket, hogy gazdaságosabb legyen a működésük? A Termofok nem ezt bizonyította.

– Rendes gazdálkodási pályára kell végre állítani a Termofokot, noha igaz: a legnehezebben nyereségessé tehető területen ténykednek; a fecskelakásokat üzemeltetik és a városi távhőrendszert – mondta Baráth István, a Siófok Holding igazgatója, merthogy a Termofok is tagtársasága az önkormányzati cégeket egyesítő új szervezetnek. – A korábbi vezetők azonban hoztak rossz, előnytelen döntéseket is, melyek többségéről persze csak mára bizonyosodott be hogy a cég kárára vannak, nem volt ebben semmi szándékosság. Ilyen szerződés volt az is, amikor a városi kórház fűtő- és klímarendszerébe ruháztak be több mint hatszázmillió forintot pénz és támogatás nélkül, azaz hitelből és még azt is vállalták: a gáz árán, tehát igen nagy kedvezménnyel szolgáltatják az energiát az intézménynek. De akkor még úgy látszott, hogy a kórház kazánházába telepített gázmotor behozza az árát; akkor ugyanis ezt preferálták a központi támogatások és átvették a cégtől a termelt elektromos energiát, ma viszont már nem. A hitelt és a kamatokat azonban fizetni kellene...Az igazgató szerint áldozatvállalást várnának a kórháztól is, melynek vezetése azonban elzárkózik ettől. – Két variációt is felajánlottunk: fizessék meg a kazánházba beépített berendezések értékcsökkenés utáni árát, 380 millió forintot, vagy a terheket (hitel, kamat) vállalják át; egyikbe se mentek bele – állította Baráth. – Nem adjuk fel, tárgyalunk, persze tudjuk, városi intézményről van szó és szem előtt tartjuk azt is, hogy a betegellátás színvonala nem romolhat (nem tesszük tehát meg, hogy fogjuk és leszereljük, amit beépített a Termofok), de azt már csak-csak elvárhatjuk, hogy a 150-200 millióért kiépített klíma árát viszontláthatja a kft.?!

A holding-vezető a kórház-beruházásnál lényegesen nagyobb „baklövésnek” tartja, hogy a Termofok egy álló éven át nem fizetett a gázért az E-ON-nak. – Vitatták a számlák összegét, s közben 217 milliós tatozás gyüllött így össze. Belső ellenőrzést rendeltem el, s ennek folyományaként ma már nemcsak a főkönyvelő nem dolgozik a cégnél, hanem két korábbi vezető sem, pontosabban az egyik éppen a felmondási idejét tölti.

Amióta az új városi holding része a Termofok, a lakbér- és távhőtartozások százmilliós nagyságrendje is csökkent, igaz, egyelőre még csak tízmillió forinttal. Sajátos módszert alkalmaznak: megbíztak egy nyugdíjas rendőrt azzal, hogy keresse fel a lakásukon a hátralékosokat. Baráth István elmondása szerint az exrendőr csupán tanácsokat ad, hogy közös megegyezéssel ki miként rendezhetné tartozását; például részletfizetéssel, átütemezéssel.

A Galérius fürdő beruházása is „nyomja” a kft.-t. A létesítmény építését a Termofok finanszírozta, de jelentős hitelek árán: több mint kétszázmilliós bankkölcsönnel és háromszázmilliós önkormányzati alapítói hitellel.
– De ez mégis a társaság jobbik beruházása – vélekedett az igazgató. – A fürdő ugyanis ma 1,4 milliárd forintot ér, vagyis többet, mint az adósság. Az ugyancsak holdingtag Siotour Kft. pedig idén azt is bizonyítja, hogy nyereségesen is üzemeltethető. Ezért javasoltam azt a képviselő-testületnek, hogy a város vásárolja meg a fürdőt a Termofoktól. Lehetővé válik így a további fejlesztés, a város önerőt tud hozzá biztosítani, a Termofok pedig azért járhat jól, mert nem kellene visszafizetnie a háromszázmilliós alapítói kölcsönt.

A fürdővásárlás azonban majd csak novemberben kerül a testület elé, mely addig is arról már döntött, hogy a holding vezető cége, a Balaton-parti Kft. vegyen fel kétszázmilliós bankhitelt, amit adjon tovább a Termofoknak, hiszen az már aligha hitelképes a bankoknál...
S bár Baráth István szerint a 8,04 százalékos hitel manapság igen kedvező, de azért megkérte az árát az Erste Bank: a Balaton-parti Kft. cserébe átviszi hozzájuk a számlaforgalmát, sőt, dolgozói is oda csoportosítják lakossági számláikat...


Varga Ferenc: a Termofok kivonulna, mert már nem üzlet neki a kórház

– Arról lehet csak szó, hogy ingyen átadják a kazánházat, fizetni nem vagyunk hajlandók – szögezte le Varga Ferenc, a siófoki kórház főigazgatója. – A Termofok 2006-ban nem újította fel a fokihegyi tömbházak tetején lévő távhőközpontot, hanem e helyett onnantól kezdve a kórházból oldotta meg a lakótelep fűtését. Teljesen felújított kazánházat adtunk át a társaságnak. A Termofok gázmotort szerelt be, de később azzal leállt és a kórház felújított kazánjaival látta el intézményünket és a lakótelepet is. Most szeretnének kivonulni a kórházból, de mi a gázmotort nem vesszük át, az nekünk nem kellett és nem kell, meg egyébként is gondoskodniuk kell a tömbházak fűtéséről, mi nem vagyunk távhőszolgáltatók. Ha fizetünk is, azt csakis a klímaberendezés beszereléséért tesszük; erre a célra eddig 106 millió forintot utaltunk át.

Varga Ferenc megjegyezte: a kórház jelenleg is zajló energiaracionalizálási beruházása végén a nővérszállóval együtt 30-40 százalékkal is kevesebb lehet az energiaigényük, ami érthető, hogy már nem akkora üzlet a Termofoknak...

Baráth István: ki kellett vonulni Romániából, mert előnytelenek a feltételek

A városi szóbeszéd szerint nem javította a Termofok pénzügyi helyzetét az egymilliárdos gyergyószentmiklósi beruházás sem. Biomasszával működő hőközpontot terveztek Siófok erdélyi testvérvárosában. Idézet a nyomozást megszüntető határozatból, melyet a rendőrség fogalmazott Léhmann György siófoki ügyvéd feljelentésére válaszul: „A Termofok Kft.-vel kapcsolatban megállapításra került tanúkihallgatá-sok és iratbeszerzések alapján, hogy a gazdasági társaság a tulajdonában lévő Termo Hargita Kft. által alapított román bejegyzésű Termo Ener-gy Kft.-n keresztül kívánta a hőerőmű beruházást megvalósítani. A finanszírozást román pályázati forrásokból és romániai banki hitekből kívánta megvalósítani. Mivel a pénzt a romániai társaság nem tudta előteremteni, ezért az nem valósult meg, és a Termo Hargita Kft. eladta a Termo Energy-t.”
Mindehhez már csupán anynyit tett hozzá most Baráth István: ki kellett vonulni Romániából, mert előnytelenné váltak a vállalkozási feltételek. S míg a Termo Energyből még nyereséggel lehetett kiszállni, a másik erdélyi termofokos cégnek, a Termo Hargitának most folyik a felszámolása; ez még tavaly is 30 millió forintos mínuszt „hozott”.
                                              

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!