Közélet

2011.10.12. 13:34

A Fidesz szerint előnyös a megyei államosítás

A Somogy megyei Fidesz területi választmánya kedden beszámolót hallgatott meg a kormány és a megyei önkormányzatok között nemrégiben létrejött megállapodásról.

Márkus Kata

Jakó Gergely, a Fidesz somogyi elnöke szerdán az ülés kapcsán a megyeházán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a megállapodás értelmében januártól az állam átveszi a megyei önkormányzat intézményeit, és 180 milliárdos adósságát. – Utóbbi rendezéséről tárgyalások kezdődnek a hitelezőkkel – hangsúlyozta Jakó Gergely –, s meggyőződésünk, hogy az állam jobb feltételekkel tud majd tárgyalni. Minden reményünk megvan arra, hogy a kincstár az adósság újratermelését meg tudja akadályozni.A megállapodásról szólva Jakó Gergely hangsúlyozta: a kormány nem jogi személy, tehát közjogi, polgárjogi értelemben szerződést nem köthet. – A megállapodása a felek egyoldalú politikai szándéknyilatkozata – emelte ki –, aláírása polgárjogi értelemben sem a közgyűlés elnökére, sem a megyei önkormányzatra kötelezettséget nem ró. A megyei önkormányzatok kiszabadulhatnak az adósságcsapdából, és erőiket a területfejlesztésre összpontosíthatják. A megyei intézmények dolgozóinak és az ellátottaknak a biztonsága jelentősen nő. Ezzel a megállapodással a legerősebb szövetséges partnert nyerték meg maguknak az önkormányzatok, de nyertes a kormány is; mert megnyerte magának és céljainak a megyéket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!