Közélet

2011.10.05. 07:52

Adósságharc mindenhol, pajzsot ránt az állam a megyék elé

Az intézményhálózat országosan 180 milliárdos adósságok halmozott föl. Somogyban tízmilliárd forint fölötti összeget.

Balassa Tamás

Egyelőre több a kérdés, mint a válasz, de az bizonyos: januártól változik a megyei intézményrendszer fenntartója. Az állam kezébe kerül 13 somogyi oktatási, szociális, kulturális és egészségügyi intézmény; korábban negyven körüli volt, ám az összevonásokkal a számuk lecsökkent. A dolgozók létszáma négyezer körüli maradt.

Az intézményhálózat országosan 180 milliárdos adósságok halmozott föl. Somogyban tízmilliárd forint fölötti összeget. Ugyanitt az előző ciklusban 13 milliárd forint hiányzott a működéshez, ennyi pénzzel rövidítették meg a somogyiakat a szocialista kormányok, jelentette ki több alkalommal Gelencsér Attila közgyűlési elnök. Schmidt Jenő az intézményi államosítással összefüggésben, önkormányzati szövetségi elnökként is kérdezte: ha az államnak meg van a pénze az üzemeltetésre, akár oda is adhatná a településeknek. Ha az állam nem teszi be a plusz összeget, az adósság értelemszerűen újratermelődik. Ha csak nem szűkíti, ésszerűsíti tovább a hálózatot, ami összevonással, megszűnéssel, leépítéssel járna.

Tudnivaló, a jelenlegi fenntartó régóta dolgozik Somogyban az ésszerűsítés, reorganizáció programján, amivel másfélmilliárdos megtakarítást ért el, de a kibocsátott kötvények 30 százalékát, hárommilliárdot forintot így is a működésre kellett fordítaniuk. Az elnök elmondása szerint a szocialisták elvonásai okolhatók ezért, s a hitelfelvételért is. Ezzel összefüggésben a településekre gondolva mondta Szita Károly kaposvári polgármester: aki működésre használta a kötvénykibocsátást, legyen emiatt megbüntethető, akár a következő választásokról kizárással is, ha a települését csődbe vitte.

Minderről a megyei kormányhivatal kérdésünkre közölte: a megyei önkormányzati intézmények állami kézbe vétele az adósság újratermelődését meg tudja akadályozni. Fontos ugyanakkor, hogy az átadás-átvételi egyeztetések végére az adósságszámok nagyon pontosak legyenek. A jelenlegi fenntartással foglalkozó megyei munkatársak átkerülnek a kormányhivatalba, ez garancia arra, hogy a szakmai munka folytatódjon.

A hivatal leszögezi: az intézmények állami kézbe kerülése biztonságot jelent. Azzal, hogy a kormány irányítása alá kerülnek az iskolák, biztonságosabbá válnak, nem lesznek kiszolgáltatott helyzetben. S közben megszűnhet az intézmények színvonalbeli különbsége, egységes lehet az oktatás. Azt hangsúlyozni kell, írja a kormányhivatal, hogy a legfontosabb a diák, a tanuló. Az átalakulási folyamatból semmit nem érezhetnek, semmi hátrány nem érheti őket.

A kormányhivatal és az önkormányzat intézményátadó koordinációs bizottságot hozott létre, mely megkezdte a munkáját, és a tervezett átadás időpontjáig, január elsejéig egyre sűrűbben fog összeülni. Feladata az intézmények teljes problémakörének feltérképezése, alapos átvizsgálása, ami kiterjed a hatályos szerződésekre, közbeszerzésekre, kivitelezői szerződésekre is.Minden szükséges dokumentumnak az átadás időpontjára rendben kell lennie, legyen ez alapító okirat vagy munkaszerződés. Hogy ez hány darab szerződés és pecsét vagy névjelző tábla, erre vonatkozólag nincs adat, de a kormányhivatal kérésünkre az átállás pénzügyi vonzatairól is tájékoztatást ad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!