Közélet

2011.10.06. 16:20

Állami átruházó, messiásvárás: pénz nincs, rogyadozik Somogy

Kifizetetlen számlák tologatása, egyeztetések a közszolgáltatókkal, normatíva-akadozás a gyermekétkeztetésben, dolgozói fizetések késése: ezek a hiánytünetek jellemezték a megyei gazdálkodás közelmúltját Somogyban is.

Balassa Tamás

Néhány napot ismét késett a dolgozók fizetése a megyei önkormányzat intézményeiben. A mintegy négyezer alkalmazott csütörtökön regisztrálhatta a számláján a pénzt. Aki ezen az egy lábon áll, azt nagyon megvisel két napos késés is, hiszen a hiteltörlesztéseket fizetni kell, és a bank kíméletlenül ráterheli az ügyfelekre a késedelmi kamatot, jelezte egyik forrásunk a megyei intézményrendszerből.

A késés – ami a megyék országszerte ismert szorult helyzetével magyarázható, és aminek a várakozások szerint az állami megváltás vethet véget – nem először fordul elő Somogyban. Korábban technikai okokkal magyarázták ezt. A néhány nap mindenesetre megviselte a dolgozókat, erről több Balaton-parti intézmény pedagógusa és kaposvári alkalmazott is jelzést küldött.

„Próbáljanak meg információt kapni/nyerni a megye helyzetéről, mert mint a napokban kiderült, a siófoki pedagógusok nem kaptak fizetést, és az illetékes szerveket sem lehet elérni. Korábban volt hasonló helyzet, de akkor telefonon kaptak megnyugtató információt. Most viszont senki senkit sem lehet elérni”, írta egy olvasónk. Levelében arra utalt, hogy néhány hónapja a munkatársak sms-ben kaptak tájékoztatást a késésről. „Suttogó emberek és a pletyka még rosszabb helyzetet szülhet...”

Veress Zoltán, a megyei önkormányzati hivatal sajtófőnöke kérdésünkre azt közölte: a kincstár október 5-én utalta el a fizetéseket. Arról, hogy üres lenne a kassza, Veres nem beszélt. Cáfolta azt a híresztelést is, ami egy építőipari cégnél könyvelő informátorunk hallott, elakadt a megyei önkormányzat hivatal költözése, mert egy vállalkozónak több tízmilliós teljesítéssel adós a megye. A sajtófőnök által elmondottak szerint nincs alapja a híresztelésnek, a régi vármegyeházára költözés időarányosan semmi késést nem szenvedett eddig. A főjegyzői titkárság, a jogi főosztály és a pénzügyi egy része kivételével már a teljes csapat – elnökség, stratégiai tervezési és humánszolgáltatási főosztály – belakta a sétálóutca klasszicista épületét. Ahol ugyan még sok helyütt folynak a munkák, de ezzel így is számoltak.

A megyei önkormányzat a költözés 195 millió forintját a megtakarítás jegyében teszi bele a projektbe. Az egykor a megyei igazgatás helyszínéül szolgáló Rippl-Rónai Múzeumban összeköltöznek a muzeológusok egy részével. Nagyobb részük a volt nyomdaépület több szintjét kapja majd meg, átalakítások után. Érdekes helyzetet teremtett azonban a több mint tíz évig hiába tervezgetett visszaköltözésben a megyék jövőjének teljes átírása. Utóbbi húszéves történetük fejeződik be az év végén.

„Hírekből ugyan hallani – írta a fent már idézett olvasónk –, hogy a kormány átveszi az önkormányzatokat tartozásokkal együtt, de mikor? 2012. januárban? És addig miből élnek a családok, hogy menjen valaki így dolgozni?”
A dátum stimmel. Emiatt a már a volt vármegyeházára költözött, intézményfenntartásban jártas köztisztviselők elvileg ismét csomagolhatnak, és mehetnek vissza a Csokonai 3-ba, ahol a kormányhivatal és szervei dolgoznak januártól.A megyék közül az előző ciklus egyetlen szocialista vezetésű megyéje, Heves dobta be eddig a törölközőt. A Somogynál lélekszámra háromszor nagyobb, háromszor annyi intézményt fenntartó Pest megye hatalmas adóssághalmazt nyög, s nemfizetést megelégelő étkeztető cég helyett gondoskodik a gyermekintézmények ellátásáról. Somogy mind ez ideig elkerülte a látványos fejre állást, ami a megyei közgyűlésben ülők dicséreteként is felfogható, hiszen megyénk kapta a második legtöbb pénzt az önhibáján kívül hátrányos helyzetűek keretéből: 690 milliót. Ez azonban nem csak azt jelentheti, hogy ide sikerült a második legtöbb pénzt lobbizni, hanem másik oldalról azt is, hogy itt volt a második legnagyobb baj.

Szintén olvasói e-mailben szerepel: „Amit lehet hallani az az, hogy „üres a kassza. 0 Ft van benne, vagy még kevesebb...”
Ha a megyéket finanszírozó államkincstári fizetés késik, ha az állami normatíva késik, ténylegesen előfordulhat, hogy „nulla forint” van a kasszában. Ráadásul az illetékbevételek is megcsappantak, újabb ütést mérve a megyékre. Nem csoda, hogy információnk szerint a nyáron kisebb elakadások a gyermekétkeztetésben Somogyban is voltak, éhes soha senki nem maradt, de egyéb gyorsforrásokhoz kellett nyúlni.

A fenntartók, a költségvetési kötéltáncban megfáradt közgyűlési elnökök és főjegyzők vágják a centit országszerte, januártól intézményük nem lesz, „csak pénzük”: területet fejleszthetnek. Amivel a kormányzati kommunikáció szerint segíthetik az embereket, miután visszaadták a korábbi kormányok által elvett 20 milliárdot a somogyiaknak. A teher, a pontos fizetés felelőssége jövőre az államé lesz, ami – szintén a kormányzat szerint – a létező legjobb szövetségese a somogyiaknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!