Közélet

2011.10.10. 12:33

Az év végén dől el, tud-e fizetni a dolgozóinak Siófok

Komoly likviditási gondjai voltak a siófoki önkormányzatnak a nyár második felében, de mostanra lényegesen javult a város pénzügyi helyzete – ezt Balázs Árpád polgármester mondta a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Fónai Imre

A bevételek beérkezésének üteme nem mindig fedezte a feladatok, különös tekintettel a beruházások pénzigényét. Ezt az időszakot napi likviditási hitellel vészelték át; a beruházások finanszírozásához a kötvényből rendelkezésre álló források 74 százalékát használta föl az önkormányzat. A jelenlegi állapotot azonban már úgy értékelte a siófoki polgármester: „A mostani viharos időkben megnyugtató a helyzet.”

A 15 milliárdos költségvetés bevételi oldalának csaknem pontosan ötven százaléka teljesült 2011 első felében: 7,4 milliárd forint folyt be. Az intézményi bevételeknek már az 56 százaléka teljesült. Helyi adóból 1,3 milliárd forint érkezett a város kasszájába, az éves terv 48 százaléka és persze ebben a kúrtaxaként emlegetett idegenforgalmi adó java része még benne sincsen.Gömbös Katalin (Jobbik) azt kérdezte a testületi ülésen: ki tudja fizetni az önkormányzat a közalkalmazottak cafetériáját? Ezzel a képviselő Balázs Árpád év eleji bejelentésére utalt, miszerint: „Átalakítások, takarékossági lépések még várhatók, ezeknek egyelőre zajlik az előkészítése. A megtakarítás nagyságrendjétől függ, hogy tudunk-e fizetni és ha igen, mennyit a közalkalmazottak cafetériájára. Ennek ugyanis jelenleg még nincs fedezete a költségvetésben.”

Nos, egyelőre továbbra sem látni a cafetária-fedezetet, ahogyan a polgármester az ülésen elmondta, augusztus végén rosszabb volt a város pénzügyi helyzete mint szeptember végén, a folyamatok tehát kedvezőek, de év végéig még bármi történhet. Balázs szerint ezért csak az esztendő vége előtti utolsó hetekben lehet visszatérni a kérdésre, akkor lehet választ adni rá, hogy ki lehet-e fizetni a cafetériakeretet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!