Közélet

2011.10.08. 07:30

Bevizsgált vízlelőhelyek: kristálytiszta somogyi források

Huszonöt somogyi forrás közül hétnek a vize egészen biztosan fogyasztható, tájékoztatott a somogyi kormányhivatal. A népegészségügyi szakigazgatási szerv a tavalyi vizsgálatot követően az idén megismételte a felkutatott vízlelőhelyek elemzését.

Balassa Tamás

Egészségük megóvása érdekében egyre többen fogyasztanak forrásvizet Somogyban is, ahol számos helyen található kisebb-nagyobb vízhozamú forrás. A legtöbbször a kristálytisztasággal azonosított vizek azonban a környezeti hatások miatt sok helyütt szennyezettek lehetnek. Tavaly az ÁNTSZ végzett regionális felmérést, s ekkor Somogyban összesen 23 forrást találtak meg, s kettő kivételével laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizték a vízminőséget. Az idei vizsgálat további két hellyel egészítette ki a főként frekventált helyen lévő, sokak által látogatott források mintázását.A forrásvíz minősége sok esetben változó, mivel azt jelentősen befolyásolja annak környezetéből, vízgyűjtő területéről származó háttérszennyeződés, olvasható a kutatásban. Azok a forrásvizek, amelyek csak bakteriológiai szempontból kifogásoltak, megfelelő idejű forralást követően nem jelentenek veszélyt az egészségre. Fontos azonban, hogy a kirándulók vigyázzanak a forrásokra, tisztítsák meg azok környezetét, mert csak így kerülhető el a lelőhelyek elszennyeződése.

Bakteriológiai és kémiai szempontból is megfelelő forrásvizek (2011. évi minták alapján)

Kaposvár, Gyertyános völgy

Négytestvér forrás

Kaposvár, Deseda Parkerdő

Deseda forrás

Simonfa

Falu közepén található forrás

Szilvásszentmárton (Dennai erdő)

Mátyás Király kútja

Szilvásszentmárton (Dennai erdő)

Feneketlen kút

Kaposszerdahely, Tokaji Parkerdő

Tokaji forrás

Töreki

Cinege forrás

Törökkoppány

Török-kút

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!