Közélet

2011.10.28. 08:04

Bíróság előtt a két fideszes város eldurvult szemétvitája

Siófok perli Tabot, Tab perli a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt.-t. Bonyolódik a szemétvita, mely az uniós támogatással kiépült ISPA-rendszer megvalósítására létrejött dél-balatoni, Sió-völgyi hulladékgazdálkodási konzorcium két tagja, két fideszes vezetésű város között tört ki.

Fónai Imre

Előbb Siófok perelte be Tabot, így kísérelve meg behajtani tőle a 14 millió forintos konzorciumi tagdíjat. Ez ügyben talán már ítélet is születik január 12-én a Szekszárdi Városi Bíróságon. De itt az újabb ügy, melynek november 22-re tűzték ki az első tárgyalását: ezúttal Tab perelte be az AVE Zöldfok Zrt.-t.

– A Tabon szolgáltató Saubermacher Kft. szemétszállító autóit nem engedték be a somi térségi lerakóba; dupla árat akartak felszámolni, mint másnak; mint az olyan településeknek, ahol a Zöldfok szolgáltat – így Schmidt Jenő tabi polgármester. – Úgy véljük, nem lehetne kétféle ártalmatlanítási díjat felszámolni, mert a tabi szemét sem különbözik a balatonfenyvesitől. A Zöldfok azonban önhatalmúlag dupla árat szab a tabi hulladéknak, nyilván így akarva ránk nyomást gyakorolni. Próbáltunk egyezségre jutni, sikertelenül. Így nem maradt más választásunk, mint a per. Azt várjuk, hogy a bíróság majd kimondja: a somi lerakó ugyanúgy Tabé is, mint a többi konzorciumi tag településé. Közös, mert közös pénzünkből építették, tehát valójában a mi szeméttelepünkre nem enged be bennünket a Zöldfok, mely csak üzemeltetője a létesítménynek.

Schmidt Jenő szerint az az alapprobléma, hogy a tulajdonosi jogosítványokat a gesztor siófoki önkormányzat gyakorolja. – Ez az, amit meg akarunk változtatni – utalt a már zajló perre a tabi polgármester. – Hiszen Siófok a Zöldfokban is tulajdonos és e kettő szerintünk összeférhetetlen. Siófoki részről már elhangzott az is, hogy építsünk magunknak saját lerakót. Erre mondom én, hogy ilyen már van, mégpedig a somi. Siófok se tudta volna maga felépíteni nélkülünk, a konzorcium önkormányzatai nélkül.
A tabi önkormányzat egyébként a szaktárcát is tájékoztatta a történtekről és a szabálytalanság kivizsgálását kérte.

Tab és a Zöldfok nem áll jogviszonyban

„Az AVE Zöldfok Zrt. Tab város önkormányzatával nem áll semmiféle jogviszonyban – áll a beperelt szolgáltató közleményében. – Cégünk a somi lerakó üzemeltetését a Dél-balatoni és Sió-völgye Önkormányzati Konzorciummal kötött szerződés alapján végzi, amely konzorcium gesztora Siófok város önkormányzata. Nem szerződésszerű teljesítésre vonatkozó érdemi észrevételt ennek megfelelően kizárólag a konzorcium tehetne, erről azonban szó sincs, ellenkezőleg: az AVE Zöldfok Zrt. Tab esetében is a konzorcium határozatainak maradéktalan betartásával járt és jár el.”A Saubermacher Kft. Som helyett Marcaliba viszi Tab szemetét. Korábban Balázs Árpád siófoki polgármester, a dél-balatoni, Sió-völgyi konzorcium elnöke azt mondta: Tab olyan szolgáltatóval szerződött, mely nem a szelektív hulladékgyűjtést helyezi előtérbe. Vállalt kötelezettsége ellenére nem működtet hulladékudvart, így nem tud megszabadulni a lakosság ingyenesen a szelektív hulladékától és nem választhat kisebb kukát sem, csak 110 litereset. A Saubermachernek az az érdeke – vélte Balázs Árpád –, hogy a tulajdonában lévő marcali lerakó (mellyel az ISPA-program nem számol) be tudjon fogadni nem válogatott hulladékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!