Közélet

2011.10.15. 09:31

Csak az időjárás mentheti meg az egyre fogyó Balatont

Még néhány csapadékmentes nap és „kritikus” szintre süllyedhet a Balaton vízállása. A zsilipüzemeltetési szabályzat szerint ugyanis a tó vízszintjét 70 és 110 centiméter között kell tartani; szerdán pedig már csak 71 centi volt a Balaton átlagos vízállása.

Fónai Imre

– Hetven alatt elméletileg pótolni kéne a vizet, de ez ugye gyakorlatilag nem lehetséges – mondja Pécseli Péter, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság azon munkatársa, aki voltaképpen egy személyben felelős a siófoki zsilip nyitásáért és zárásáért. A balatoni kirendeltség szakaszmérnöke vízpótlás híján az időjárásra bízza ezt a folyamatot, mert „ez még eddig mindig bejött”. Akkor is, amikor 2000 és 2005 között olyan csapadékszegény évek követték egymást, mint még előtte sohasem (23 centi volt az akkori negatív vízállás-rekord), de azután meg öt év csapadékbőség következett, magas vízszintekkel. Érdekes az is: tavaly ötven százalékkal több csapadékot mértek az átlagnál, idén közel ugyanennyivel kevesebbet. A két évet együtt nézve tehát megint csak kiegyenlíti az egyik szélsőség a másikat.

Ettől függetlenül ahogyan Pécseli mondja, hazánkban a futball mellett a jelek szerint a vízszintszabályozáshoz is ért mindenki; önjelölt „vízügyesek” háborodnak fel akkor is, ha kinyitják, de akkor is, ha elzárják a zsilipet.
– Ezt azonban valójában nagyon komoly háttérmunka előzi meg – így a balatoni kirendeltség-vezető. – Hidrológusok elemzik, értékelik az időjárás-előrejelzéseket, a vízgyűjtő és a vizet befogadó területen lezajló folyamatokat. Ez alapján teszek én javaslatot, hogy mennyi vizet engedjünk le és milyen ütemezéssel; ha elfogadja, végső soron az igazgatóság engedélyezi. Száztíz centi fölött nincsen mérlegelési lehetőség, nyitni kell, e fölött csak a tavalyihoz hasonló extrém csapadékos időjárás esetén tartható. Akkor a 129 centit is elértük, s bizony Balatonfenyvesen és Balatonmárián nagyon nem örültek ennek. Az volt a szerencsénk, hogy a 120-as téli vízállásnál nem indult meg egy északi szél által támogatott jégzajlás, mert az nagyon komolyan veszélyeztette volna nemcsak a partvédőműveket, hanem a településeket is. Lehetne egyébként magasabb vízszintet tartanunk, de akkor 3-400 métert fel kéne áldoznunk, pontosabban visszaadnunk a Balatonnak, ingatlanokkal, vasúttal...Tévhit, hogy a siófoki vízmérce az irányadó – oszlat el egy félreértést Pécseli Péter. A balatoni vízszint-észlelő műszerek adatait átlagolják, hiszen nagy kilengések lehetnek tartós szél esetén. Ezért sem érti például az „elvileg hozzáértő” horgászokat, amikor amiatt reklamálnak: egyik napról a másikra húsz centit engedtek le a tó vizéből – holott csak a szél fúj, ezért a vízszint-változás. Valójában a legintenzívebb vízeresztéssel is négy nap kell ahhoz, hogy egy centinyit apadjon a tó, a párolgás következtében ugyanakkor akár napi egy-másfél centi apadás is lehetséges a nagy vízfelület és a kis mélység miatt.

Tavaly télen készenlétben álltak a jégtörő hajók is, idén az alacsony vízszint miatt ezzel nem számol a szakaszmérnök, s mivel egyelőre a hosszabb távú előrejelzések sem ígérnek sok csapadékot, meglehet, egészen tavaszig nem kell gondolkodnia a zsilip nyitásán. De legalább addig sem támadják azzal, hogy leereszti a drága Balaton-vizet; elődjét be is perelték 2000 után azzal: azért engedte le a vizet, hogy parcellázni lehessen... 

Elvitte a jég a vasúti hidat

Másodpercenként maximum ötven köbméter víz leengedésére alkalmas a Sió-csatorna, holott a zsilip nyolcvanat is tudna. Az első zsilip egyébként 1863-ra lett kész, mert az éppen százötven éves Déli Vasút kikényszerítette a vízszint szabályozását; egy jégzajlás ugyanis az egyik télen 14 méterrel vitte arrébb a siófoki vasúti hidat. Ezt megelőzően az 1700-as évek végén még arról folyt a polémia: csapolják-e le a Balatont, meghagyva középen egy csatornát a hajóknak? Szerencsére nem ez az irányzat kerekedett felül. Az első zsilipet eleinte még a vasúttársaság kezelte, de hamar belátták, hogy szakemberekre kell bízni a vízszintszabályozást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!