Közélet

2011.10.15. 07:00

Élet évi 45 ezerből, menekülés a társak és a fagy elől

Áldhatták a hajléktalanok az októberbe nyúló vénasszonyok nyarát. Bármennyire is nehéz volt elképzelni, hogy hamarost nehezebb napok köszöntenek rájuk, ez a pillanat is elérkezett: a hét végi éjszakákra már mínuszokat ígér a meteorológia. Ami egyúttal az is jelenti, Kaposváron is többen használják majd ki az éjszakai menedék adta lehetőségeket. Többen, minden szempontból...

Vas András

– Az idén is nőtt a városban élő hajléktalanok száma – mondta Gulyás János, a Vöröskereszt hajléktalanszállójának vezetője. – Az önkormányzat okmányirodája több mint 260 regisztrált otthontalant tart nyilván, s még vagy három tucatnyian élnek Kaposváron az utcákon, akik nem szerepelnek a nyilvántartásokban. A válság egyelőre láthatóan nem érzékelteti hatását, ám valószínűsíthető, hogy a télen, de legkésőbb tavaszra megjelennek a hitelkárosultak is az utcán élők között.

A legutolsó, nyári felmérés szerint 163-an éltek a közterületeken, a hajléktalanszálló kihasználtsága a melegebb időszakban 70-80 százalékos volt, átlagosan 25-40-en tértek be.
– A létszám annak függvényében változott, ki, mikor jutott hozzá valami pénzmaghoz – tette hozzá. – Hó elején általában alacsonyabb a létszám, aztán az idő multával egyre többen jönnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több mint háromszáz hajléktalan él Kaposváron
[/caption]

Télen jóval több lakóval számolnak. A fedél nélküliek szállója 60 személyes, az idén kilenc személyes női részleggel bővült. A legkritikusabb időszakban, azaz november végétől márciusig még 10-15 embert tudnak befogadni, ha csak matracokra is helyezik el őket.
– Az utcáról sokan olyan elképesztő állapotban estek be, hogy nem győztünk utánuk fertőtleníteni – magyarázta a szálló vezetője. – A többség alkoholista, a teljes leépüléshez közeli állapotban, sok a felsőlégúti vagy tüdőbeteg, és rengeteg a lábfertőzéses. Pedig 240-en regisztráltak az egészségügyi rendszerben, csak hát, ugye, az utcai élet...
Főként az alkoholbetegek száma nő, a legtöbbször velük történik tragédia.
 Tavaly ketten, az idén hárman haltak meg a kaposvári hajléktalanok közül. A közhiedelemmel ellentétben nem a tél a legveszélyesebb időszak számukra – a hideg ellen jobban tudnak védekezni, mint a hőséggel szemben. A nyári kánikula megviseli a szívbetegeket, a magas vérnyomásúakat, az alkoholistáknál fennáll a kiszáradás veszélye.
– Nyaranta is ugyanolyan intenzitással járunk ki közéjük, mint a legnagyobb hidegben – állította a Gulyás János. – Két állandó utcai szociális munkást tudunk alkalmazni, de a szálló minden dolgozója kijár terepre.Ideálisabb lenne, ha főként utcai munkára több szakembert tudnának szerződtetni, ám az állami normatívából ennyire futja: az utcai szolgálatra 4,5 millió forintot kapnak egy évre, ebből négymillió a két szociális munkás éves bére és járulékai. Egy hajléktalan éves népkonyhai étkeztetésére 55 ezer forint jut, az átmeneti szállón élők után 468 ezer forintot kapnak tizenkét hónapra, s ugyanennyi jár az éjjeli melegedő után is, míg a nappalihoz 206 ezerrel járul hozzá a költségvetés. Egy hajléktalan teljes éves ellátására nagyjából 45 ezer forint jut, ami kevesebb mint 125 forint naponta.
– A teajáratnál a napi adagot 120 forintból kell kihoznunk – mondta a hajléktalanszálló vezetője. – Az állami normatíva mellett pályázati pénzekből próbáljuk bővíteni a büdzsét, a tavalyi télre például 1,4 millió forintot nyertünk, melyből futtatni tudtuk a fedél nélkülieket ellátó autót. Emellett kapunk élelmiszer- és ruhaadományokat, melyeket rendre szétosztunk az otthontalanok között.

Akik között kialakult egyfajta hierarchia, csoportokba, társaságokba verődnek, persze akadnak közöttük összeférhetetlenek. A legkeményebbnek tartott kaposi hajléktalan például nemrég két évre börtönbe került, így megritkultak az erőszakos bűncselekmények, ám a lopások, átverések mindennaposak.
– A fiatalok közül sokan rászállnak az öregekre, elveszik a pénzüket – példálózott Gulyás János –, vagy azt állítják a szinte demens alkoholistáknak, hogy komolyabb összegekkel tartoznak, akik oda is adják a követelt pénzt. A fiatalok között sok az egykori intézetis, de egyre többször csapódnak hozzájuk olyanok a városból, akiknek ugyan van családjuk és tető a fejük felett, de inkább eljönnek otthonról a körülmények miatt. A kaposvári fedél nélkülieknek már harmada 28 év alatti. A zöme persze még mindig a 28–40 közötti korosztályból kerül ki, közülük dolgoznak a legtöbben, alkalmi munkákat vállalnak, de nyolcan-tízen állandó munkahellyel rendelkeznek, ahol többségükről nem tudják, hogy a hajléktalanszállón élnek. A munkanélküliek közül egyre kevesebben koldulnak – ide tartoznak a bevásárlókocsikat elkérők is –, a többség kukázik – egy a józsefvárosihoz hasonló rendelet, mely megtiltaná a kukázást, abszurd és embertelen lenne...

Akik nem a szállón élnek, a Nostrában, a Zaranyi-erdőben, a Donner kiesőbb részein, szőlőhegyeken, az egykori Délviép-telepen, a Cserben a régi vasutasház, illetve a vasútállomáson és környékén húzzák meg magukat. Ide indul meg hozzájuk a teajárat, amint a napi átlaghőmérséklet hat fok alá esik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!