Közélet

2011.10.04. 07:45

Életben maradni: mérföldkőnél a Szenna Pack csődegyezsége

Elkészítette a csődegyezségi megállapodás tervezetét a Szenna Pack Csoport csődvédelem alatt álló két cége. A hitelezőkkel kedden találkoznak a fővárosban.

Balassa Tamás

Az egyezség elengedhetetlen feltétele annak, hogy a bezárása előtt mintegy 140-150 dolgozót alkalmazó cég elkerülje a felszámolást. Ez már csak azért is létkérdés, mert a Szenna Packért időközben bejelentkezett az aeroszolpiac egyik legnagyobb multinacionális szereplője, az amerikai Exal Corporation. A szennaiak a közelmúltban már találkoztak a hitelezőkkel, a tartozások kiegyenlítésére ma további 90 napot kérnek. A júliusban elindított csődvédelmi eljárás első három hónapja október 20-án járna le, a cég így január 15-ig nyerhet haladékot a teljesítésre.A csődegyezségi megállapodás tervezete rögzíti: a Szenna Pack Csoport az elmúlt több mint húsz évben az európai aeroszolpalack-gyártási piac középméretű szereplői közé nőtte ki magát. Ez a folyamatos technológiai beruházásoknak és üzletfejlesztésnek köszönhető. A csoport 2007-ben, illetve 2008-2009-ben két nagy gyártósort telepített, mely 70 százalékkal évi 140-150 millió darabosra növelte a kapacitást.

Több mint 7,5 millió eurós beruházáshoz kellett forgóeszköz-hitelt biztosítani, ami elapadt, így tavaly már csak 57 millió palackot gyártottak a megelőző év 90 milliós termeléséhez képest. A konszolidált nettó árbevétel ezzel csaknem 4 milliárd forintról 2,4 milliárdra esett vissza. Jellemző mutatószám az is, hogy a 2009-es árbevétel világviszonylatban jónak mondható mértékben 5 százalékkal növekedett, ám a gépsorokat a finanszírozási terhek miatt 30 százalékkal kellett volna jobban pörgetni. A tavalyi veszteséges év gátat vet az új banki forrásbevonásnak, amivel az idénre fizetésképtelenné vált a Szenna Pack.

A csoport eszközállományának könyv szerint értéke 7,6 milliárd forint, míg a Szenna Pack értéke 5,5, a Szenna Pack Trade-é 2,8 milliárd forint. A hitelezők összes követelése 4,8 milliárd forint volt szeptember 26-án.

Címkék#Szenna
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!