Közélet

2011.10.26. 18:14

Esélyegyenlőség: ahol a hátrányos helyzet nem akadály

Az állandó foglalkoztatottak mellett a közmunka programokban kimondottan hátrányos helyzetű munkavállalókat alkalmaznak.

Jeki Gabriella

Megalkotta esélyegyenlőségi tervét a Rinyamenti Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulása. A 2012. december 31-ig szóló dokumentum a társulás és intézményei alkalmazásában állók foglalkoztatási körülményeit, és az esélyegyenlőség biztosítására vonatkozó intézkedéseket tartalmazza, melyet legutóbbi ülésükön jóváhagytak a kistérség polgármesterei. Ilyen az egyenlő bánásmód elve, a megkülönböztetés tilalma, az emberi méltóság tiszteletben tartása, a partneri kapcsolat, együttműködés, a társadalmi szolidaritás, a méltányos és rugalmas bánásmód.

A kistérség intézményei helyzetfelmérésükben kijelentették: intézményeikben összesen 123 hátrányos munkavállaló dolgozik, közte 111 nő, egy pályakezdő, míg a negyven év feletti alkalmazottak száma 87, közte nincs fogyatékossággal élő. A legalább két, tíz éven aluli gyermekét nevelő vagy tíz éven aluli gyermekét egyedülálló munkavállalói körbe tízen tartoznak, naponta más településről összesen 6 alkalmazott jár be.

Ormai István elnök elmondta: a társulás alkalmazásában csaknem minden, a törvényekben meghatározott hátrányos helyzetű csoport megtalálható. Hozzátette: a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ intézményeinek fizikai akadálymentesítése megtörtént, így az időskorú, vagy mozgássérült ellátottak közlekedése problémamentes.Az állandó foglalkoztatottak mellett, pályázati támogatásból, a közmunka programokban kimondottan hátrányos helyzetű munkavállalókat alkalmaznak, a kiírás feltételeihez alkalmazkodva általában roma, negyvenöt év feletti, és női dolgozókat.
Megtudtuk: a Rinyamentén eddig még nem fordult elő hátrányos megkülönböztetés miatti probléma, nem érkezett panasz a dolgozók részéről a munkáltatóval szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!