Közélet

2011.10.17. 07:32

Három nehéz nap kompromisszumok nélkül

Szemetet szedtek, hintát festettek, idősekkel imádkoztak a csurgói fiatalok, és felépítették a Szeretet-hídját is.

Varga Andrea, Márton László

72 óra kompromisszum nélkül címmel immár negyedik alkalommal rendezte meg hazánkban az Ökumenikus Ifjúsági Alapítvány azt a szociális önkéntes akciót, amely Magyarország fiatalságát hívja összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért. Somogy először csatlakozott az akcióhoz, Kaposváron kisebb programokkal, Csurgón azonban 400 diák részvételével, hat helyszínen.

– Nézzétek, sáros a cipőm – ezzel indított a program ünnepi megnyitóján Kovács József, a Csokonai református gimnázium és általános iskola igazgatója. Ez mutatja, hogy a napot nem most kezdtük, már túl vagyunk egy szemétszedésen.
Az iskola amúgy két programot ötvözött: három éves hagyomány náluk, hogy Szeretet-hídat építenek, most ezt erre a napra időzítették. A szemétszedés után a közösségi házban állították fel a hidat, amelyen apró cetliket lehetett elhelyezni jókívánságokkal: jobbulást kívánni egy beteg barátnak, elmondani ki, kit szeret, vagy kérni, miben segítsen az Úr.

– Mint egy rádiós Szív küldi – fogalmazott Kovács József, aki azt is elmondta: bemelegítésként egész héten angyalkáztak (más néven titkos tesóztak): figyelmességgel vették körül azt, akinek a nevét kihúzták. Egyik tanár elé például küldöttség érkezett reggel a parkolóba, az igazgató a náthájára egy doboz teát kapott, a kézilabda edző meg sportújságnak örülhetett. A valamit tenni másokkal, másokért jegyében egyébként ajándéktárgyak is készültek, ezeket jótékonysági vásáron értékesítik a diákok, és ahogy tavaly, kárpátaljai rászorulók kapják a pénzt.

A szemétszedés után tényleg megszépültek a város kritikus pontjai. A 12. osztályos Mihály Réka azt mondta: jó érzés, hogy így tisztább Csurgó, de az még jobb, hogy közösen tettek érte. Mindig van, aki húzza a száját, ha valamit csinálni kell, de szerencsére nem ez a jellemző.



A Mókuskert óvodásai a Jézus Szíve templomkertnél, amit amúgy „örökbe fogadtak”, gyűjtöttek szemetet. A Rákóczi és Nagyváthy diákjait pedig Bodó Gyöngyi hitoktató a gyékényesi idősek otthonába vitte, műsorral kedveskedtek a lakóknak és együtt imádkoztak. A hitoktató azt mondta: volt olyan idős ember, aki évek óta ki se jött a szobájából, de most igen.
– Az én örömöm, hogy első szóra elvállalták a gyerekek. Az is jó, hogy a betegségeket, gondokat látva, már jobban értékelik a saját életüket. Kell, hogy legyen időnk egymás számára, és ne részvéttelenül menjünk el a másik mellett – így Bodó Gyöngyi.

Két óvodában is dolgoztak az önkéntesek: udvari játékokat festettek, lomtalanítottak, a leendő gyógynövényes kertet ásták fel.
– Ez nagyon jó kezdeményezés, még többeket be kéne vonni – összegzett Vargáné Hegedüs Magdolna óvónő.
Az önkéntes munkából egyébként erre a hétre is maradt: a Széchényi téri filagóriát még felújítják.


Fiatal önkéntesek Balatonlellén

Önkéntesség napját tartottak a balatonlellei általános iskola felső tagozatos diákjai számára. Két húszperces előadást követően hét állomáson tapasztalhatták meg a gyerekek, mi is az az önkéntesség. A Kistérségi Összefogás Ifjúsági Kerekasztal (KÖSZIKE), a helyi vöröskereszt és a polgárőrség önkéntes tevékenységébe testközelből nyerhettek bepillantást a résztvevők. Az osztályok az iskola által meghirdettet önkéntes akció keretében vállalásokat is tettek az egyik állomáson, melyeket kellő dokumentálás mellett, december 9-ig kell teljesíteniük, jegyezte meg az önkéntes nap szervezője. Gombos Filoména elmondta: iskolájukban kiemelt nevelési cél az önkéntesség, melyet több tantárgy anyagába is beépítettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!