Közélet

2011.10.30. 17:58

Hetvenmilliós poharazás, fejenként két és fél deci jut

Somogyban több ezer kisdiák kap naponta poharas tejet, országosan nyolcszázmillió forint jut idén az iskolatej-programra. November elejétől újra támogatást igényelhetnek a jelentkezők.

Harsányi Miklós

Az intézményfenntartókon túl idén már azok a tejfeldolgozók is kérhetnek anyagi forrást, akik piaci lehetőséget látnak a programban, derült ki az agrárkamara tájékoztatójából. A településeket adóbevételük és hátrányos helyzetük figyelembevételével a rendelet három csoportba sorolja. Ez alapján 20-, 50- vagy 100 százalékos támogatást kaphatnak az iskolatej programra. Tanítási napokon két és fél deci tejet, illetve azzal egyenértékű ízesített tejkészítményt vagy ömlesztett sajtot adnak az óvodások és az iskolások számára.

– Somogyban tavaly 28 fenntartótól érkezett be támogatási kérelem, idén 20 önkormányzat és három többcélú kistérségi társulás jelentkezett az iskolatej-programra – összegzett Kovács Zoltán, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségének osztályvezetője. Hozzátette: ebben a szezonban már valamivel többet – közel 74,8 millió forintot – fizettek ki a jóváhagyott kérelmekre, mint 2010-ben.

Novembertől a negyedik időszakra, vagyis a szeptemberben és októberban kiszállított tejtermékek után igényelhetnek támogatást az érintettek. Megtudtuk: ettől az évtől kezdve először nyílt lehetőség arra, hogy az iskolatej szállítója vállalja az előfinanszírozást. Megyénkben a Dráva Tej Kft. élt ezzel a lehetőséggel. Így azoknál a fenntartóknál, ahol erről előzetesen megállapodtak, a támogatási kérelmet a fenntartó helyett a cég nyújtotta be. Az MVH kimutatása szerint az utóbbi hónapokban nagyjából 383 ezer liter iskolatejet osztottak ki Somogyban. Ez a mennyiség a Dráva Tej más megyei közoktatási intézményekbe elvégzett kiszállításait is tartalmazza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!