Közélet

2011.10.24. 07:34

Hová csúszunk még? Már Szlovákiában is több bérért dolgoznak

A belföldi átlagkeresetek súlyosan leszakadtak a szlovák és a cseh bérekhez képest is – derült ki a Workania felméréséből. A gyenge hazai átlagnál a somogyi bérek közel 20 százalékkal alacsonyabbak.

Harsányi Miklós

A felmérésben vizsgált összes munkakör adatai szerint – havi bruttó 221 ezer forint átlagfizetéssel – Magyarországon keresik a legkevesebbet a dolgozók. Szlovákiában az átlagfizetés 238 ezer forintnak megfelelő euró, a lista élén Csehország áll. Ott 257 ezer forintnyi koronát számfejtenek átlagosan.



Az értékesítés, kereskedelem területén dolgozók Magyarországon átlag 208 ezer forintot kereshetnek havonta, Szlovákiában 219 ezer, Csehországban 234 ezer forintot. 

Jó László, a Kisosz megyei elnöke. azt mondta: ágazatukban hosszú ideje igen alacsonyak a bérek, ezen semmilyen központi erőfeszítés nem segített. Jó szerint külföldön az esetek zömében segédmunkásként is többszörösét teszik zsebre.

A mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozók átlagjövedelme hazánkban 153 ezer forint. Jóval magasabb – 190 ezer – Szlovákiában, míg a cseheknél 192 ezer forintot mértek. Exner Zoltán, a megyei agrárkamara elnöke szerint több évtizedes a lemaradás az agráriumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!