Közélet

2011.10.05. 08:02

Káprázatos gesztenyecsodák Kadarkúton

Promóció Szombaton irány Kadarkút! Ugye, sok ezernyi ember felhőtlen szórakozása eléggé meggyőző érv? Gesztenye és vásári kavalkád: a Kadarkúti Gesztenyés Nap végérvényesen beírta magát a legrangosabb magyarországi fesztiválok közé.

x

Káprázatos sikert arat évről évre a hazai és külföldi vendégek körében a Sarkpont Zrt. rendezvénye. Pazar ételsorok, egyedi süteménycsodák, sztárvendégek és non-stop jókedv: ezen a héten szombaton újra vendégek ezreit várják.

– Exkluzív-, kulturális és gyermekprogramok: bőséges a kínálat.
– A műsor időről időre változik, egy valami változatlan: azt szeretnénk, hogy valamennyi vendégünk a lehető legjobban érezze magát – válaszolta kérdésünkre Egyed Károly, a Sarkpont Zrt. vezérigazgatója. – Szerintem a jó fesztivál receptje a remek és színes program továbbá a profi szervezés. Döntő követelmény az is, hogy a műsor képes legyen a megújulásra. Október 8-i fesztiválunkra is sok újdonságot csempésztünk be. A Gesztenyés Nap  szombaton délelőtt 9 órától elkezdődik, 11 órától a SonadorGrupo  vidám vásári komédiáját láthatják, melyet a közönség között adnak elő. Ebéd után megállás nélkül folytatódik a műsor: egy órakor a Kaposvári Fúvószenekar ad műsort és újra körünkben köszönthetjük Kató nénit, azaz Ihos Józsefet. Délután három órától pedig táncházat tartunk a művelődési házban: jó nézni, ahogy a különböző korosztályok együtt pihennek, szórakoznak. Az apróságok pónin lovagolhatnak, játszóház várja őket, sőt, ha kedvük van, ingyen sétkocsikázhatnak is.– Egycsapásra népszerűvé vált a Gesztenyés Nap, Tény, magasra tették a lécet.
– Ragaszkodunk a megszokott minőséghez, ebből egy "centit sem engedünk". Öt esztendővel ezelőtt ha-gyományteremtő szándékkal indítottuk útjára a kadarkúti gesztenyfesztivált, és úgy gondolom, hogy bebizonyítottuk: ezt a rendezvényt szívből szeretik az emberek. A hangulat már az elején kiváló volt, és a felmérések is erre világítanak rá. Senkit nem szeretnék számokkal untatni, ízelítőül csupán néhány: az első fesztiválunkra nagyjából 1500-an jöttek el, ami kezdetnek biztató volt. Nagy örömünkre tavaly viszont már 7-8 ezren látogattak ki.

– Kirobbanó a siker. Egy nap alatt jóval többen érkeznek a Gesztenyés Napra, mint amennyi a város lakossága.
– Úgy érzem, a szervező csapat fantáziája szinte kiapadhatatlan. Két éve határoztuk el, hogy minden esztendőben más-más élelmiszerrel házasítjuk össze a gesztenyét.

– Mivel állnak elő a szombati rendezvényen?
– A mostani program sztárvendége a zeller lesz.

– Merész lépés.
– S ráadásul mennyire finom a végeredmény... Újdonság? Kihívás? Vállaljuk a merész döntéseket és szerintem a közönség egyértelműen vevő a kuriózumokra. Csak emlékeztetőül: tavaly a medvehagymával hoztuk össze a gesztenyét, azelőtt pedig a szarvasgomba került reflektorfénybe. Kiválóan bejött mindkét ötlet és szerintem előre borítékolható, hogy ez lesz a zeller sorsa is. Azt kívánjuk bemutatni, hogy milyen sokféleképp lehet a gesztenyét hasznosítani.

– Ki az ötlegazda?
– Én voltam, ám félreértés ne essék: nem minden ötlet az én fejemből pattan ki... Sokan segítik a munkámat.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Gesztenye és vásári kavalkád
[/caption]

– A bőség zavara -  aki csak egyszer is ellátogatott a Gesztenyés Napra, tudja: nem szabad kihagyni az ételsátort.
– Aki szereti a finom falatokat, annak meleg szívvel ajánlom a Gesztenyés Napot. Idén is lesz ételfőző verseny: három – leves, főétel és desszer – kategóriában mérhetik össze szakácstudományukat az indulók. A kikötés csupán az, hogy kizárólag gesztenyés ételekről lehet szó. A háziasszonyok örömére idén is meghívunk egy sztárséfet: ezúttal Molnár Róbert, a kaposvári Corso Étterem mesterszakácsa kápráztatja el a vendégeket.

– Osszon meg velünk néhány titkos receptet...
– Annyit elárulhatok: a levesfőző szekció várhatóan idén is kitesz magáért... Ezen kívül gesztenyés fasírt, gesztenyés mexikói zöldségköret, gesztenyével töltött pulyka is szerepel a terítéken, s aligha szükséges bizonygatni, hogy a gesztenyés-zelleres ágyon készült sült kacsamáj is elbűvöli a vendégeket.  Tartalmas és fantasztikus ételek látványos tárházát találják az ízek iránt fogékony érdeklődők.  Az újdonságok sora ezzel még nem ért véget: Kaposváron, a Bajcsy-Zsilinszky utcában tavaly nyitottuk meg a Gesztenyéző  boltunkat. A teljes termékpalettát megtalálhatják majd a Gesztenyés Napra érkező vendégeink és még egy kis édes meglepetés: szombaton a kadarkúti fesztiválunkon a helyben sütött friss süteményeket is megvásárolhatják a vendégek. Ismerve az ízét, szerintem ennek is óriási sikere lesz....Új poénok Kató nénitől

– Tavaly rendkívül jól éreztem magam, kellemes emlék fűz a Kadarkúti Gesztenyés Naphoz – jegyezte meg Kató néni, azaz Ihos József. Poénok és szuperhangulat: a közönség dőlt a nevetéstől. A Szeszélyes évszakokból is jól ismert népszerű humorista jelezte: már nagyon várja a  somogyi fellépést.

– Egészen bizonyosan szó esik majd a párválasztásról és stílszerűen az étel-ital fogyasztási  szokásainkról – magyarázta sejtelmesen a humorista. Természetesen a poénokat nem kívánta lelőni, ám ahogy ismerjük: a hangulat pillanatok remek lesz.
Kató néni amúgy bevallotta: megfogta a rendezvény hangulata és természetesen örömmel megkóstolta a különleges gesztenyés ételeket. 

Helyi értékek tárháza

– Úgy gondolom, hogy a Gesztenyés Nap kuriózum számba megy – jelezte Egyed Károly. – Hazánkban máshol is szerveznek ehhez hasonló programot, ám úgy vélem, hogy ilyen szinten kevés helyen mutatják be a gesztenyét. A facsemetétől az ültetésen át a nemesítésen keresztül  minden olyan lényeges ismeretet igyekszünk átadni, amely a közönség számára hasznos lehet. Tudatosan törekszünk a teljességre: ezért a kezdetektől fogva neves szakembereket látunk vendégül. Idén is meghívtuk dr. Szentiványi Pétert. Az érdeklődőknek ezzel konzultációs lehetőséget teremtünk a neves dió- és gesztenyefa nemesítő professzorral.

Egyed Károly azt mondta: az egész napos program keretén belül egyúttal bemutatják, hogy milyen sokszínűen hasznosítható a gesztenye.
– Más fesztiválokhoz képest szerintem lényeges különbség, hogy mi nem világmárkákat szeretnénk  reklámozni, hanem a környéken élő és hozzánk hasonlóan gondolkodó termelőket, vállalkozókat karoljuk fel – hangoztatta a Sarkpont Zrt. vezérigazgatója. – A rendezvény közkedvelt színfoltja a helyi mesterek bemutatója: sajtkészítők, a szárított fűszert árusító kistermelők is megmutatják portékáikat. A visszajelzések sokaságából azt szűrtem le: a Gesztenyés Napot szívükbe zárták a somogyiak. Kaposvárról nagyon sokan csak azért jönnek ki, hogy jót egyenek és bekapcsolódhassanak az érdekes programokba.
Óhatatlanul felmerül a kérdés: mit ajánl a vendégeknek a házigazda? – Ha vendég lennék, mindenből egy keveset ennék...

Szombaton irány Kadarkút! Ugye, sok ezernyi ember felhőtlen szórakozása eléggé meggyőző érv? Gesztenye és vásári kavalkád: a Kadarkúti Gesztenyés Nap végérvényesen beírta magát a legrangosabb magyarországi fesztiválok közé. x Gesztenye és vásári kavalkád -->

Címkék#Kadarkút
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!