Közélet

2011.10.19. 09:15

Kormányzati elvonás osztja a hálózatot

Átszervezés és pénzelvonás várható a mezőgazdaságban. Szakemberek nem zárják ki, hogy hamarosan új közegben dolgoznak a falugazdászok.

Harsányi Miklós

A megyei kormányhivataltól az agrárkamara fennhatósága alá kerülhetnek a falugazdászok – jelezték szerkesztőségünknek. Somogyban hat körzetközpontban 25 szakembert foglalkoztatnak, a hálózat több mint tíz éve a jelenlegi formában működik.

– A szakpolitikusok egy része szerint a kamarához kellene kapcsolni a falugazdász-hálózatot, mások a jelenlegi állapotot hosszú időre konzerválnák – közölte kérdésünkre Exner Zoltán, a megyei területi agrárkamara elnöke. – Logikus lépés lenne az átszervezés és a szervezet történetében nem ez lenne az első ilyen változás. A falugazdász-hálózat még 1994-ben a kamara égisze alatt kezdte el működését, ám 1999-ben egy tollvonással a szaktárcához irányították a csapatot.

Hülyeség a köbön: így minősítette az akkori döntést az elnök, ám elismerte: az elmúlt évek szocialista kormányai sem tettek igazán sokat az agrárirányítás és szaktanácsadás megújításáért. Exner Zoltán mindenesetre úgy érvel: egyetértene azzal, hogy a falugazdászok visszatérjenek a köztestületükhöz. Előtte persze szükség van a jogi háttér és a rendszer fenntartásához szükséges anyagi forrás megteremtésére. Szabadon elkölthető pénzből azonban jelenleg is rendkívül kevés van, jövőre tovább szűkül a lehetőség, fest borús képet az elnök.



– Egy most ismertetett tervezet szerint seregnyi területen elvonás várható – folytatta. – Így jövőre 350 millió forinttal csökkenhet a mezőgazdasági középfokú szakoktatásra és szaktanácsadásra fordítható keret, előreláthatóan csaknem félmilliárd forinttal kurtítják meg az agrárkutató intézeteknek szánt összeget, az ágazati szakmai szervezetek és képviseletek támogatása közel 100 millió forinttal eshet vissza továbbá az agrárkutatás, a tanüzemek és a szakképzés támogatása is mintegy 370 millióval zsugorodhat.

Hat központ

– A falugazdászok végzik a gazdák területalapú támogatásainak benyújtásához szükséges technikai segítségnyújtást, elvégzik a mezőgazdasági őstermelők nyilvántartásba vételét, ellátják a termésbecsléssel, állapotminősítéssel, valamint az ezekhez kapcsolódó nyilvántartások vezetését – számolt be egyebek mellett a megyei kormányhivatal munkatársa. A falugazdász-hálózat esetleges átszervezésével kapcsolatban nem kaptunk tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!