Közélet

2011.10.27. 07:54

Lemondatnák a polgármestert, pedig a druszája feketelistás

Krisztin Endre végrehajtási eljárás alatt áll az adóhatóság honlapja szerint – ezt tartalmazó dokumentum került ki a siójuti polgármesteri hivatal hirdetőtáblájára.

Fónai Imre

Krisztin Endre Siójut polgármestere. A jól tájékozott tacepaózó ismeretlen az önkormányzati törvény ide vágó passzusát is mellékelte (sőt, szerkesztőségünk is megkapta ezt a „csomagot” feladó nélküli levélben), miszerint „összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akinek az állammal szemben köztartozása áll fenn.”

Név (Krisztin Endre) és egy hozzá tartozó adószám – ennyi olvasható az adóhatóság honlapján a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listáján. 
– Ez nem az én adószámom – állította megkeresésünkre Krisztin Endre siójuti polgármester. – Egy korábbi közmeghallgatáson a helybéli Varga László már feltette ugyanezt a kérdést és akkor is elmondtam: a listán szereplő adat nem az én adószámom. Most se tudok mást mondani, a továbbiakban a téma nem érdekel, teszem a dolgom a faluért, ha valaki ezzel akar foglalkozni, akkor tegye.

Varga László tavaly októberben indult a siójuti polgármester-választáson. Kérdésünkre azt mondta: ő a tartozásügyet lezárta magában, amikor feltette a kérdést a nyilvános közmeghallgatáson. Több olyan kérdése is volt egyébként akkor, amikkel a falubeliek keresték meg.

A nemzeti adóhatóság nyilvántartásában szereplő Krisztin Endre nevű, siójuti című magánszemély adószáma és a végrehajtás alatt állók listáján feltüntetett cím nélküli Krisztin Endre adószáma egyetlen számjegyben valóban különbözik. Annyi azonban ebből is megállapítható, hogy mindkét adószám somogyi adózóhoz tartozik. A többi már legyen a siójutiak dolga...

Nem egyszerű „tetten érni” az összeférhetetlenséget, de Felcsúton sikerült

Tavaly decemberben lépett életbe az ismeretlen siójuti tacepaózó által „kiszúrt” törvényi rendelkezés. Köztartozása miatt kellett utána nem sokkal lemondania Felcsút polgármesterének. A Fejér megyei település jegyzője az a Petrin László, aki korábban Kőröshegyen töltötte be ugyanezt a pozíciót. Petrin készséggel osztotta meg szerkesztőottani tapasztalatait.– Ha senki sem indít összeférhetetlenségi eljárást a polgármester ellen, akkor semmi sem történik – így a felcsúti jegyző. – Legalább egy képviselő tehát kell hozzá, s a képviselő-testület indíthat eljárást és mondhatja ki az összeférhetetlenséget, de a polgármester ezt követően még bírósághoz fordulhat jogorvoslatért. Ha azonban még a testület eljárásának megindítása előtt rendezi teljes köztartozását, akkor sem lehet vele mit kezdeni. Nálunk, Felcsúton három nap alatt sikerült rendkívüli ülést összehívni, és még előtte kimondta a testület a polgármester összeférhetetlenségét, mielőtt rendezte volna a tartozását. Erre hivatkozva utasította el a bíróság is a jogorvoslati kérelmét.

Úgy tudjuk, a készülő új önkormányzati törvényben már az alpolgármesterre és a képviselőkre is vonatkozik majd a köztartozás miatti összeférhetetlenség és már nem kell hozzá állammal szembeni, elegendő lesz ehhez önkormányzati tartozás is.

Címkék#Siójut
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!